Van Rompuy: EU podrží ČEZ v případě porušení pravidel v Bulharsku

Praha – Při setkání prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye s českým prezidentem Milošem Zemanem padla řeč i na potíže společnosti ČEZ v Bulharsku. Van Rompuy prohlásil, že unie je připravena zasáhnout, pokud by předvolební boj v Bulharsku ohrozil pozici ČEZu na tamním energetickém trhu. Rozhodnutí, zda ČEZ přijde v zemi o licenci, je přitom nyní v rukou bulharského regulátora. Jasno by mělo být zhruba do dvou měsíců.

O podrobnostech z jednání Zemana a Van Rompuye informoval ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. „Ujištění se nám dostalo. A dobré bylo, že Herman Van Rompuy byl na toto téma předem připraven,“ uvedl Kmoníček. „My bychom byli rádi, kdyby EU splnila svoji roli vrchního dohlížeče na standardy EU. Protože pan prezident má celkem oprávněný pocit, že se to téma zpolitizovalo a stalo se prostě součástí bulharského předvolebního zápasu,“ uvedl Kmoníček. 

Podle šéfa zahraniční kanceláře Hradu není „v rámci regulí EU“, aby se pozice energetické firmy investující v Bulharsku stala součástí tamního předvolebního boje. „Takže v tomto směru hovoříme i tady s bulharskými diplomatickými představiteli,“ konstatoval Kmoníček.

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu:

„Nám jde o to, aby EU o problému věděla, což ví. A aby byla připravena zasáhnout v případě, že by v rámci předvolebních zápasů na bulharské straně ta problematika nějak výrazněji vybočila z regulí, které pro investice v EU jsou dány.“

Zahraniční distributoři elektřiny se v Bulharsku ocitli pod silným tlakem v důsledku masových demonstrací proti cenám elektřiny, které v zemi propukly v únoru. Protesty nakonec vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova. Postup distributorů prověřuje kromě finančních kontrolorů a prokuratury i bulharský antimonopolní úřad.

ČEZ v Bulharsku
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí o licenci může ovšem vynést pouze nezávislý regulační úřad. Ten začal minulý týden veřejně projednávat možnost odebrání licence ČEZu k distribuci elektřiny. Česká společnost ale opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy.   

Řízení by mohlo být zastaveno, vyjádřil naději manažer ČEZu

Manažer ČEZu pro Bulharsko Petr Dokládal podle listu Novinite v úvodu jednání prohlásil, že řízení bulharského regulátora se vede na základě čistě formálních pochybení. Zároveň vyjádřil naději, že řízení bude zastaveno. Zřejmě ovšem potrvá nejméně dva měsíce.

ČEZ v Bulharsku
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

ČEZ je jedním z hlavních distributorů elektřiny v Bulharsku - dodávku proudu zajišťuje klientům zejména na západě země a v hlavním městě Sofii.

Problémy má v zemi ale i česká společnost Energo-Pro, jež dodává elektřinu klientům na východě Bulharska. Podle finančních kontrolorů neprovedla Energo-Pro deset veřejných soutěží na zakázky v celkové hodnotě téměř 3,5 milionu leva (46,3 milionu korun). Čtyři veřejné soutěže v hodnotě 1,9 milionu leva (přes 25 milionů korun) byly vypsány, aniž byla splněna oznamovací povinnost. Kontroloři podle agentury Focus údajně odhalili i další nesrovnalosti.