Sněmovna je pro dluhopisy i superúřad práce

Praha - Sněmovna se přiklonila k vydání státních dluhopisů v objemu 148 miliard korun na krytí většiny schodku loňského státního rozpočtu, který z původně schválených 38,1 miliardy korun kvůli krizi a propadu příjmů státu vzrostl až na 192,4 miliardy korun. Pro vydání dluhopisů hlasovali hlavně koaliční poslanci, opozice se zdržela nebo byla proti. Nyní míří návrh na vydání dluhopisů do Senátu stejně jako návrh na změnu struktura úřadů práce. Nově má vzniknout jeden centrální úřad se 14 krajskými pobočkami a asi 200 pracovišti ve vybraných obcích.

Ještě loni v listopadu navýšila sněmovna oficiálně schválený loňský rozpočtový schodek na 52,2 miliardy korun. Parlament již dříve schválil zákon, který umožnil vydat na krytí loňského schodku dluhopisy za téměř 37,7 miliardy korun. Aktuální návrh umožní pokrýt dosud nepokrytou část schodku. Dluhopisy mají mít splatnost až 55 let.

Hlavním důvodem předložení návrhu zákona je podle ministerstva financí snaha vyhnout se refinančnímu riziku. Pokud by stát pokryl větší část schodku krátkodobými dluhopisy, mohlo by se v případě poruchy na finančním trhu stát, že je nikdo nebude chtít koupit, a stát by tak neměl peníze.

Změna struktury úřadů práce prošla sněmovnou

Poslanci se přiklonili i ke změně struktury úřadů práce, jejímž cílem jsou úspory při jejich provozu. Stát by mohl ročně ušetřit 175 milionů korun. Opozice návrh odmítla podpořit. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jde o riskantní a nekoncepční krok.

Novela počítá s tím, že místo 77 samostatných úřadů práce, které mají asi 250 pracovišť zaměřených na zaměstnanost a zhruba 400 poboček státní sociální podpory, by vznikl Úřad práce České republiky se sídlem v Praze a se 14 pobočkami v krajích. Kontaktní pracoviště mají být v 226 pověřených obcích.

Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v banky

Podle poslanců by spořitelní a úvěrní družstva v budoucnu mohla požádat o bankovní licenci, která by jim umožnila podnikat jako ostatním bankám. Musela by ale změnit svou právní formu na akciovou společnost. Sněmovna dnes návrh schválila v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu.

Návrh na zápis změny formy kampeliček na akciovou společnost by měl být podle úpravy možný až poté, co Česká národní banka udělí licenci i souhlas ze změnou. Po zápisu změny do obchodního rejstříku budou moci kampeličky začít podle licence podnikat.

Do Senátu putuje novela DPH, která zavádí ručení za daň

V závěrečném čtení dnes sněmovna také schválila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má pomoci omezit daňové úniky z této daně. Novela mimo jiné umožní vracet daň u obtížně vymahatelných pohledávek a zavádí ručení za nezaplacenou daň. Plátci budou moci odepsat daň v případě, kdy nedostanou zaplaceno kvůli tomu, že je jejich obchodní partner v insolvenci. Novela nemění sazby daně.

Novela zavádí v rámci boje proti daňovým únikům princip ručení za nezaplacenou daň. To se však bude vztahovat jen na plátce daně. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moc zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit.

  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207375.jpg
  • Peníze autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217724.jpg