Plzeňská Škodovka našla partnera pro modernizaci metra v Petrohradu

Petrohrad – Petrohradská společnost Kirovskij zavod se podle ruského tisku stala novým partnerem plzeňské Škody Transportation při výrobě kolejové techniky pro ruský trh. Společně by firmy měly dodávat nové vozy pro veřejnou dopravu v Moskvě, Petrohradu a dalších velkých ruských městech. Kirovskij zavod ve společné firmě s plzeňským výrobcem převzal roli partnera po jiné ruské společnosti Vagonmaš, která se dostala do finančních potíží.

Vagonmaš, který vyhlásil ochranu před věřiteli a jehož největším dlužníkem je ruská banka Sberbank s pohledávkou ve výši 1,4 miliardy rublů (900 milionů korun), měl ve společném podniku 49 procent akcií. Kirovskij zavod jeho podíl převzal a další procento odkoupil.

„Parita je podmínkou, jinak je spolupráce nemožná,“ konstatoval generální ředitel petrohradské firmy Georgij Semjoněnko. O hodnotě kontraktu média neinformovala. Do konce roku 2015 mají nicméně tržby dosáhnout částky nejméně čtyři miliardy rublů (2,5 miliardy korun).

„S firmou Kirovskij zavod finalizujeme smlouvy a do uzavření obchodu zatím nechceme záležitost nijak komentovat,“ sdělila mluvčí skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá.

Společný podnik má z minulých let smlouvu na výrobu 54 vagonů metra pro petrohradský dopravní podnik v hodnotě 3,25 miliardy rublů (dvě miliardy korun). Dodávka se ale podle Vedomostí dostala do problémů, první dvě soupravy měly být dodány loni, zákazník ovšem dostal jen jednu.

Podle ruských expertů nebude mít podnik v nové majetkové struktuře problém získat zakázky v Petrohradě, protože místní radnice je nakloněna domácím firmám. Aby se podařilo získat zakázky v dalších ruských městech, bude podle odborníků nutné úspěšně se vyrovnat s dodávkou pro petrohradské metro.