Aktuálně.cz se stane součástí Bakalova mediálního impéria

Praha – Vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly, pod nějž spadají mimo jiné Hospodářské noviny, koupilo internetovou společnost Centrum Holdings. Ta provozuje například zpravodajský server Aktuálně.cz či Deník Insider. Transakce ovšem nezahrnuje podnikání Centrum Holdings mimo ČR a bude si muset ještě počkat na schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Kupní cenu ani jedna ze stran nezveřejnila.

„Ke koupi jsme přistoupili nikoli náhodou ve chvíli, kdy se Economia připravuje na spuštění nejmodernějšího newsroomu ve střední Evropě. Zavedená digitální média výrazně v budoucnu urychlí transformaci Economie v moderní vydavatelský dům třetího tisíciletí,“ uvedl místopředseda představenstva Economie zodpovědný za restrukturalizaci Kamil Čermák.

Společná firma bude svým obsahem schopna zasáhnout tři a půl milionu lidí, což představuje více než polovinu internetové populace v Česku. Roční obrat bude mít přes jednu miliardu korun.

Cílem dlouhodobé strategie Economie je transformovat vydavatele především ekonomického tisku v digitálního a technologického lídra mezi tuzemskými mediálními domy.

Podle generálního ředitele Centrum Holdings Andrease Demutha bude začlenění firmy do silné skupiny Economia přínosné pro uživatele, reklamní partnery i zaměstnance. „Kombinace velkého množství kvalitního obsahu, známých značek a lidského talentu ve spojení s rozsáhlou bází uživatelů, efektivním obchodním týmem a silnou technologickou platformou – to vše vytváří pevné zázemí pro další inovace a růst,“ domnívá se Demuth.

Centrum Holdings je internetová společnost působící v ČR, na Slovensku a v Chorvatsku. Firma byla založena v roce 2008 po sloučení portálů Atlas.cz and NetCentrum.

V tuzemsku provozuje mimo jiné portály Centrum.cz, Atlas.cz, online deník Aktuálně.cz, Deník Insider či oborové weby Cars.cz, Stahuj.cz, Najisto.cz či mapový server Amapy.cz.

Letos v lednu byl Centrum Holdings podle údajů projektu AdMonitoring druhým nejúspěšnějším prodejcem reklamního prostoru na internetu v ČR po společnosti Seznam.cz.

Podle informací médií je skupina Centrum Holdings dlouhodobě ve ztrátě. V roce 2010 údajně prodělala 27 milionů korun při tržbách ve výši 437 milionů korun.

Economia byla založena v roce 1990, kdy začala vydávat deník Hospodářské noviny, který vznikl přeměnou ze stejnojmenného týdeníku vydávaného ÚV KSČ. V devadesátých letech do firmy vstoupil německý Verlagsgruppe Handelsblatt, který získal tři čtvrtiny akcií. V létě roku 2008 Economii ovládl podnikatel Zdeněk Bakala, který se postupně stal prostřednictvím společnosti BXR Media jediným majitelem firmy.

Economia nyní kromě HN vydává i týdeníky Respekt, Ekonom a Marketing & Media nebo lifestylový magazín Bel Mondo. Nabízí i 18 odborných titulů, které se zaměřují na management, marketing, obchod, finance, veřejnou správu a techniku.

Podle posledních dostupných údajů vykázalo vydavatelství v roce 2011 ztrátu zhruba 20 milionů korun při obratu téměř tři čtvrtě miliardy. Loni v prosinci se do aktivního řízení firmy vrátil po roční pauze Bakala, který usedl do křesla předsedy představenstva, jeho manželka Michaela Maláčová se stala členkou představenstva.

Rozhovor s Kamilem Čermákem, místopředsedou představenstva Economia (zdroj: ČT24)