Banka musí vrátit poplatek za vedení úvěru, rozhodl arbitr

Praha – Banka musí klientovi vrátit poplatek za vedení úvěrového účtu. Rozhodl tak finanční arbitr a zároveň bance uložil pokutu.  Jde o první nález v tomto typu sporu. Podle arbitra to ale nemusí znamenat, že všechny další případy budou posuzovány shodně. Název banky arbitr uvést nesmí, nejde totiž ještě o konečné rozhodnutí. Podle informací ČTK se jedná o Komerční banku. Arbitr dnes rozhodl v případě sporu o spotřebitelský úvěr. Mnohem víc jich je ale o hypotéky a tam se lidé musí obracet rovnou na soudy.

Víc než o jednu miliardu korun teď bojují české banky se svými klienty. Lidé totiž nechtějí vedle úroků platit také poplatek za vedení úvěrového účtu. „Ten poplatek je vlastně navíc, protože náklady banky by měla banka promítnout do úroku,“ upřesnil majitel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

„Rozhodnutí arbitra je logické a z mého pohledu očekávatelné,“ Dodal Nacher. „Instituce se sice ještě může odvolat, ale v kontextu situace, která kolem kritizovaného poplatku nastala, tedy individuální vracení poplatků, hromadné rušení poplatku pro nové klienty, pravomocné rozhodnutí soudu, je dnešní rozhodnutí logickým vyústěním a dalším kamínkem do mozaiky. Nevím, co se musí ještě stát, aby to dotčené banky přimělo změnit jejich dosavadní postoj,“ uvedl Nacher.

Podle bank nejde o vodítko pro další spory

Podezření zatím padlo na Komerční banku, která poplatek vysvětluje například konzultacemi, výpisy z účtů nebo posíláním upomínek. „Rozhodnutí finančního arbitra budeme samozřejmě detailně analyzovat. Nicméně jsme přesvědčeni o tom, že poplatky za správu úvěru jsou účtovány plně v souladu s příslušnými smlouvami s klienty, a podle našich právních analýz i plně v souladu s českým právem. Využijeme proto všech dostupných právních prostředků, abychom toto rozhodnutí zvrátili,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Komerční banka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Kterákoliv strana sporu ale může proti rozhodnutí soudu podat námitky. Pokud není strana sporu s výsledkem řízení o námitkách spokojena, může rozhodnutí finančního arbitra napadnout žalobou u soudu. Protože nebylo řízení dosud pravomocně skončeno, nezveřejňuje arbitr žádné informace o kterékoli straně sporu.

Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů od února. Ke zrušení poplatku za vedení a správu úvěru vyzval časopis dTest Komerční banku a Českou spořitelnu. Podal i žalobu, protože poplatek za správu úvěrového účtu považuje za nezákonný.

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru žádá přes 270 tisíc klientů bank, které zastupují servery Poplatkyzpet.cz, Bankovnipoplatky.com a Jdeto.de. Majitel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher odhadl, že dalších 20 tisíc až 30 tisíc plných mocí ještě přijde. Iniciativa Poplatkyzpět.cz se snaží získat pro klienty bank zpět údajně neoprávněně inkasované úvěrové poplatky a usiluje o jejich zrušení.

Banka musí vrátit poplatek (zdroj: ČT24)
Vydáno pod