Majetek dlužníků hitem Vánoc: Na dražbě je k sehnání za pakatel

Praha - Přestože počet exekucí v Česku klesl o deset procent, zboží zabavené dlužníkům je stále dost. V dražbách se prodává velmi levně, proto je o tyto věci před Vánocemi velký zájem. Podle údajů přerovského exekutorského úřadu, který patří k největším v tuzemsku, vzrůstá v listopadu a prosinci zájem o dražby movitých předmětů, jež úřady zabavily při exekucích, až o čtvrtinu. Nejčastěji se při exekucích zabavuje elektronika, automobily a jiný hodnotný majetek. Vydražené zboží má ovšem pro kupujícího i velkou nevýhodu: Exekutoři totiž nemohou poskytnout za výrobek záruku. Co všechno bude na dražbě k dispozici, se lidé dozvědí na Portálu dražeb provozovaném Exekutorskou komorou.

Dražební místnosti ke konci roku pravidelně praskají ve švech. Movité předměty zabavené při exekucích jsou totiž velmi levné. Dobře se prodávají převážně plazmové televizory, dražší domácí spotřebiče, ale i osobní automobily. Nakupování v dražbách má své výhody i nevýhody. Exekutor například nemůže poskytnout dražiteli záruku za kvalitu a funkčnost výrobku. „Věci bývají často nové, přímo z regálů, ale exekutor stejně nemůže poskytnout záruku, jak by to bylo v případě výrobce,“ prohlásil Robert Runták, ředitel exekutorského úřadu v Přerově.

Jiří Prošek, viceprezident Exekutorské komory:

„Exekuce se staly takovým fenoménem, že lidé už vědí, že je zapotřebí věci řešit včas a nenechávat své dluhy dojít až do exekuce.“

Rozhovor s Robertem Runtákem a Jiřím Proškem (zdroj: ČT24)

Dramatický nárůst exekucí se poprvé od roku 2000 zastavil. „Lidé se v souvislosti s krizí naučili méně důvěřovat. Věřitelé poskytují půjčky velmi opatrně, firmy si lépe prověřují odběratele,“ podotkl Jiří Prošek, viceprezident Exekutorské komory. Jiným faktorem je, že v důsledku krize došlo ke zpomalení ekonomiky. Méně se prodává a méně vzniká i dluhů. „Pomohla i osvěta díky médiím,“ dodal Prošek.

Dluhy českých domácností ovšem stoupají. A to jak u bank, tak u jiných finančních institucí. Počet exekucí by v příštím roce mohl opět narůst kvůli deregulaci nájemného či růstu cen energií.

Nejopatrnější jsou lidé vychovaní za války

Na základě věku, vzdělání či sociálního postavení nelze dle Proška říci, ke komu musejí exekutoři nejčastěji. Starší lidé, vychovaní ještě za války, jsou ale nejméně častým terčem. „Takoví lidé jsou zvyklí nakládat s penězi opatrně. Na co nemají, to si nekoupí,“ poznamenal Prošek.

Typickým dlužníkem ohroženým strašákem jménem exekuce je naopak člověk neopatrný při nakládání s penězi, který neřeší, co se stane za rok nebo dva. „Bývají to i podnikatelé podstupující nepřiměřená rizika,“ konstatoval Prošek.