Prioritou je podpora exportu mimo EU, shodl se Nečas s průmyslníky

Praha - Premiér Petr Nečas se shodl se zástupci Svazu průmyslu a dopravy na dalším rozvíjení strategie konkurenceschopnosti, a to ve třech klíčových oblastech, mezi něž patří rozvoj infrastruktury, rozvoj inovací a zkvalitnění práce státních institucí. Za prioritu premiér označil státní podporu exportu do teritorií mimo Evropskou unii. Nečas zdůraznil, že on i průmyslníci mají na paměti především oživení české ekonomiky.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák konstatoval, že podpora exportu je stěžejní záležitostí pro celé Česko. „Jde nám teď hlavně o podepsání dohody mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem zahraničí o spolupráci a jednotném postupu v oblasti české diplomacie,“ řekl Hanák. 

O podnikatelskou misi do Ruska je velký zájem

Podle premiéra je rozvíjení konkurenceschopnosti českého exportu nutností. Nečas v této souvislosti připomněl, že již nedávno došlo k navýšení pojistné kapacity u Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). „Jsme připraveni jít touto cestou i dál,“ zmínil Nečas.

Důležité jsou ale podle jeho slov i podnikatelské mise. Ty se prý chystají v současné době třeba do Pobaltí, Indonésie nebo Ruska. „Chceme prosadit náš export nejen v Moskvě, ale i dalších oblastech Ruska,“ podotkl premiér. 

Výroba igelitových tašek a fólií
Zdroj: ČT24/Jan Langer

„Ujistil jsem představitele českého průmyslu, že je mým zájmem udělat všechno pro to, abychom udrželi průmyslový charakter České republiky,“ prohlásil premiér s tím, že to považuje za přednost české ekonomiky.

Nečas s vedením svazu probíral i otázku ceny elektrické energie ve vazbě na obnovitelné zdroje. O zvýšení státního příspěvku, který by měl snížit výdaje průmyslu na elektřinu, se podle premiéra rozhodne na začátku června podle vývoje rozpočtu. 

Řeč padla i na dostavbu Temelína. Ta je podle Nečase nezbytná „z hlediska zajištění konkurenceschopných cen elektřiny, ale i z hlediska podílu českého průmyslu“.

Hlavní sval české ekonomiky - průmysl - se stále nedaří rozhýbat. Podle takzvaného indexu nákupních manažerů český zpracovatelský sektor lavíruje těsně na hranici, která odděluje růst od poklesu.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Bezprostřední bilaterální jednání mezi premiérem a Svazem průmyslu a dopravy proběhlo za účelem toho, aby vláda mohla zjistit, jak v nejbližší době pomoci tuzemskému průmyslu. Další podobné setkání by mělo proběhnout už v červenci.

Vydáno pod