Irský parlament si řekl o záchranný balíček

Dublin - Irský parlament schválil přijetí finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Ty by měly zemi poskytnout přes 67 miliard eur, dalších 17,5 miliardy si pak má Irsko zajistit samo. Irsko tak vytvořilo podmínky k tomu, aby měnový fond mohl svůj díl pomoci schválit ještě tento týden. Ovšem návrh prošel jen velmi těsně - pro jeho přijetí se vyslovilo celkem 81 zákonodárců, proti jich bylo 75.

Z celkových 85 miliard (zhruba 2,1 bilionu korun) půjde 35 miliard do bankovního systému, zbývajících 50 poputuje na obsluhu dluhu v příštích třech letech.

Právě Irsko je po Řecku druhou zemí eurozóny, která požádala o zahraniční pomoc. Finanční pomoc Irsku má zabránit rozšíření dluhové krize i na další země eurozóny. Finanční trhy se obávají, že další na řadě by teď mohlo být Portugalsko, které patří ke slabým článkům zemí s jednotnou evropskou měnou.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Před schválením návrhu přijmout zahraniční pomoc se odehrála ostrá výměna názorů mezi členy kabinetu premiéra Briana Cowena a hlavními představiteli opozice. Ti Cowena obvinili, že dohodl zbytečně drahý obchod, neboť je s půjčkou spojen úrok v průměru 5,8 procenta ročně. To bude představovat zisk pro věřitele, tedy unijní partnery Irska.