Propad stavebnictví nebere konce, pohoršil si i průmysl

Praha - Stavebnictví v Česku po únorovém růstu znovu kleslo. Meziročně se propadlo o víc než 20 procent. K březnovému návratu do červených čísel přispělo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) mimo jiné chladné počasí, jež omezilo práce na některých stavbách. Dobře si nevedl ani tuzemský průmysl – výroba v březnu meziročně zrychlila pokles na šest procent. Klesla také hodnota nových zakázek. Podle analytiků tento trend naznačuje, že k oživení české ekonomiky dojde později, než se čekalo, a to až ve druhém pololetí letošního roku.

Výkon českého průmyslu zadrhává

S klesající poptávkou se potýkají prakticky všechny důležité sektory. „Čísla v každém případě dále snížila naděje na to, že recese v české ekonomice v prvním kvartále skončila. Vyhlídky pro další vývoj v klíčovém odvětví tuzemské ekonomiky jsou smíšené. Na jednoznačný signál k dlouhodobému oživení si v každém případě budeme muset ještě nějakou dobu počkat,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Průmysl má podle analytika ČSOB Petra Dufka před sebou nejméně ještě jedno nepříznivé čtvrtletí, po kterém by se však již mohl začít díky zahraniční poptávce zotavovat. „Další propad průmyslu v řadě naznačuje, že ani v prvním čtvrtletí letošního roku se česká ekonomika neodrazila ode dna,“ uvedl.

„Dnešní špatná čísla jen dokreslují celkový obrázek ekonomiky, jejíž tempo se dlouho pohybuje kolem nuly. Na tomto se však v nejbližší době nic nezmění,“ uvedl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Na meziroční pokles průmyslové produkce mělo největší vliv snížení výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 15,4 procenta. Nejvýznamněji vzrostly naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků a také potravinářských výrobků.

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,9 procenta, tuzemské nové zakázky ale klesly o 6,7 procenta. K meziročnímu poklesu přitom opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Za celé první čtvrtletí se pak průmyslová výroba meziročně snížila o 5,4 procenta.

Miroslav Frayer, ekonom Komerční banky:

„Většina naší domácí produkce směřuje do zahraničí, tam musíme hledat ty faktory. V zahraničí přitom došlo ke konci loňského roku k prohloubení recese. Se zpožděním se to pak projevuje i u nás. Je vidět, že poptávka ze zahraničí klesá, a to se pak negativně projevuje na českém průmyslu.“

Stavebnictví by mohlo pomoci období sezonních prací

Stavebnictví by mohlo alespoň zčásti „postavit na nohy“ nadcházející období sezonních prací, ale i třeba zahájení státních programů Nová zelená úsporám a Panel 2013+, míní prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. „I tady se ale projevují úsporná opatření vlády. Úroveň finančních prostředků vyčleněných na tuto formu podpory je jednoznačně nedostatečná,“ uvedl.
   
Negativně na stavebnictví podle Matyáše působí i zmenšující se objem veřejných zakázek - zejména u dopravní infrastruktury. „Firmy jsou nuceny propouštět, zavedly přísná úsporná opatření a negenerují zisky, které znamenají příjmy do státního rozpočtu. Točíme se v kruhu, ze kterého může pomoci jenom stát,“ dodal.

Stavaři tak zatím nemají vyhlídky na oživení a čekají, že v červených číslech skončí i celý letošní rok, což povede k dalšímu propouštění a krachům firem. Moc si totiž neslibují ani od avizovaného konce škrtů a chystané podpory ekonomiky, na kterou se prý teď vláda zaměří.

Zahraniční obchod Česka skončil v březnu v přebytku 32,3 miliardy korun, což je meziročně o 4,1 miliardy méně. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů meziročně také klesly, vývoz o 7,1 procenta a dovoz o 6,5 procenta.

  • Meziročně nižší vývoz je podle statistiků registrován od loňského prosince, pokles dovozu je patrný o měsíc déle.
  • V březnu byl meziročně nižší zejména dovoz i vývoz silničních vozidel, výpočetní techniky a strojů a zařízení k výrobě energie.
  • Klesl i dovoz minerálních paliv a ropy a zemního plynu.
Vydáno pod