„Ta pravá“ novela o odpadech sněmovnou nakonec prošla

Praha - První prezidentovo veto už se sněmovně podařilo přehlasovat. Poslanci totiž ve zrychleném režimu schválili vládní novelu zákona o odpadech. Jedná se přitom o obsahově stejnou novelu, kterou poslanci i senátoři schválili již jednou, pak se ale ukázalo, že kvůli chybě při zpracování obsahovala i jeden pozměňovací návrh, který poslanci neschválili. Prezident Miloš Zeman proto novelu vetoval.

Cesta novely o odpadech ze sněmovny do Senátu a zpět 

Sněmovna i Senát už spornou vládní novelu o odpadech jednou schválily, ale poté se zjistilo, že kvůli chybě obsahuje i jeden pozměňovací návrh, který poslanci neschválili. Jednalo se o úlevu pro solárníky. Sněmovna následně odeslala do Senátu opravené znění, ale senátoři ho na konci dubna odmítli podruhé projednávat a zdůvodnili to tím, že novelu už jednou schválili. Vláda proto předložila tuto předlohu znovu do sněmovny a navrhla její projednání ve zrychleném režimu.

Konkrétně sněmovna v březnu poslala Senátu novelu ve znění, které „administrativním nedopatřením“ obsahovalo i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. 

Solární panely
Zdroj: Global Warming Images/Isifa/Rex Features

Co konkrétně novela o odpadech přináší?

Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov. „Tento návrh sám o sobě nemá souvislost s fotovoltaikou,“ ujišťoval poslance ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) s tím, že předloha upravuje zejména administrativní náročnost v odpadovém hospodářství.

Senátoři už dříve požadovali situaci napravit tím, že by původní novelu vetoval prezident Miloš Zeman a sněmovna by pak do Senátu poslala řádně přijaté správné znění. Sněmovna se ale místo toho rozhodla požádat Senát o projednání opraveného znění. V něm ale podle senátorů byla chyba v pasáži týkající se odběru použitých pneumatik. K variantě prezidentova veta nakonec došlo a nakonec se tak novela dostala zpět k poslancům. 

Podle senátorů navíc opravené znění novely obsahuje změnu účinnosti, kterou poslanci neschválili. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) následně dodala, že opravený text už je v pořádku. Novela by tak nabyla účinnosti od 1. října, nikoliv od 1. září, aby bylo možné nový schvalovací proces včas zvládnout. 

Nyní novelu o odpadech dostane k projednání opět Senát.