MF se brání kritice a zveřejňuje seznam všech herních zařízení

Praha - Ministerstvo financí (MF) na svém webu poprvé v historii zveřejnilo seznam všech provozovatelů automatů a dalších herních zařízení. Reaguje tak mimo jiné na kritiku Transparency International. Celkový počet technických herních zařízení včetně sázkových her v kasinu přitom dosahuje čísla 61 521.

„Ministerstvo financí se dlouhodobě snaží zvyšovat transparentnost své činnosti a taky reaguje na reportáž České televize, kde zaznělo od některých aktivistů, že MF brání přístupu k datům. Ministerstvo nebrání přístupu k datům, každý se může podívat na počet povolených herních zařízení na webu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. 

Před dvěma týdny totiž Hospodářské noviny přišly s informací, že členka Strany zelených na Praze 8 Hana Matoušová má ministerstvu zaplatit 615 tisíc korun. Chtěla totiž zjistit počet hracích automatů v Česku, seznam provozovatelů, jejich adresy a otevírací dobu. 

Více informací o celé kauze najdete zde

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Otázka Petra Honzejka z Hospodářských novin na ministerstvo financí: 

Přesto vás žádám o pozornost vůči jednomu případu: Vaši úředníci naúčtovali žadatelce za vyhotovení seznamu videoloterijních terminálů 615 tisíc korun. Když vyloučím, že si dělají legraci z lidí, kteří si je platí, nemůžu se ubránit dojmu, že se na vašem ministerstvu patrně při částkách pod půl milionu ani nevstává z postele. 

Reakce ministerstva: 

K tématu, že MF si naúčtovalo 615 tisíc korun za poskytnutí informací, by si také mohl pan redaktor zjistit více informací a nejen ironicky glosovat. Nešlo totiž pouze „o vyhotovení seznamu videoloterijních terminálů“, jak se mylně píše. Takový seznam by byl vyhotoven prakticky ihned a s minimálními náklady. Tazatelka však chtěla data v takové speciální struktuře, která není k dispozici v souhrnné podobě a musí se fyzicky zjišťovat z více než 12 tisíc archivních spisů, což představuje přes 2 000 hodin práce. A to pouze proto, že tazatelka uvedla jako jedno z mnoha požadovaných kritérií otevírací dobu, jejíž ustanovení se nachází v zákoně účinném teprve od minulého roku. 

Zdroj: MF