V Bulharsku začaly padat hlavy. Energo-Pro zaplatí tučnou pokutu

Sofia - Nejen ČEZ má v Bulharsku problémy. Podle tamního antimonopolního úřadu zneužila jiná česká energetická společnost Energo-Pro dominantní pozici na trhu. Zaplatit proto bude muset pokutu ve výši přesahující 22 milionů korun. Firma se však proti tomuto rozhodnutí hodlá odvolat. Energo-Pro dodává elektřinu klientům na východě Bulharska.

Společnost Energo-Pro podle úřadu porušila pravidla, když loni přerušila dodávky elektřiny vodárenskému podniku na severovýchodě Bulharska. Jenže česká firma upozornila, že podnik několik let neplatil účty za elektřinu, což zhoršovalo její finanční situaci a komplikovalo hrazení jejích vlastních závazků vůči producentům elektřiny. Rozhodnutí úřadu je podle Energo-Pro dalším krokem, který zhoršuje podnikatelské klima v Bulharsku a brzdí místní i zahraniční investice.

Jiří Krušina, člen představenstva Energo-Pro:

„Rozhodnutí je zcela nezákonné a vydáno v rozporu s platnými bulharskými předpisy… O odchodu z Bulharska ale neuvažujeme.“

Podle dubnové zprávy finančních kontrolorů neprovedla Energo-Pro deset veřejných soutěží na zakázky v celkové hodnotě téměř 3,5 milionu leva (46,3 milionu korun). Čtyři veřejné soutěže v hodnotě 1,9 milionu leva (přes 25 milionů korun) byly vypsány, aniž byla splněna oznamovací povinnost. Kontroloři podle agentury Focus údajně odhalili ještě další nesrovnalosti.

  • Zahraniční distributoři elektřiny se v Bulharsku ocitli pod silným tlakem v důsledku masových demonstrací proti cenám elektřiny, které v zemi propukly v únoru. Postup distributorů prověřuje kromě finančních kontrolorů a prokuratury i bulharský antimonopolní úřad. Státní regulační úřad navíc už v únoru oznámil, že „zahájil proces směřující k odebrání licence“ české společnosti ČEZ.
  • Česká společnost ale opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy.

Nejprve měl problémy ČEZ

Bulharské úřady tak nyní prošetřují, zda bude ČEZu licence odebrána, k čemuž vyzýval i tehdejší premiér Bojko Borisov. Česká strana se proti jeho prohlášení ohradila, protože takové rozhodnutí může vynést pouze nezávislý regulační úřad. Divize ČEZ Bulgaria přitom už v únoru dostala pokutu 15 000 leva (necelých 200 000 korun). Zdůvodnila to tím, že divize nevybrala auditorskou firmu ve veřejné soutěži.

Pokuta pro Energo-Pro tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)