V Senegalu vám opraví auto i ženy

Dakar - V africkém Senegalu roste počet žen, které mají zájem o technické vzdělání. V tamní tradičně patriarchální společnosti se přitom většina z nich věnuje výchově dětí a péči o domácnost. Často jsou navíc úplně negramotné. Objevily se už i případy, kdy si senegalské ženy zařídily autodílnu - a jsou úspěšné.

Fatou a Fatou. Dvě kamarádky, které se seznámily na technické škole v Senegalu. Po studiu se rozhodly, že začnou podnikat. Teď společně v Dakaru provozují vlastní autodílnu. 

„Občas se někdo zeptá, jestli jsou opravdu ty ženy schopné opravit auto. Musíme je pak ujistit, že ano, že nám své auto můžou svěřit,“ říká Fatou Camarová, automechanička a spolumajitelka autodílny.

Autodílna funguje už víc než sedm let. Přestože začátky nebyly jednoduché, zákazníků pořád přibývá. Opravit zvládnou zhruba deset vozů týdně. „Vůbec jsem o tom nepřemýšlel, že majitelky jsou ženy. Přišel jsem, protože mají dobré reference,“ doplňuje zákazník Oumar Sall.

Fatou a Fatou už proto k sobě najaly i dalších osm zaměstnanců - všichni jsou muži. Rády by zaměstnaly i další ženy, ale není jednoduché je najít. „Jsem tak trochu feministka. Podle mě by víc žen mělo dělat takový typ práce. Nemyslím jen na opravování aut, ale i další profese, ve kterých dominují muži. Třeba jako jsou elektrikáři nebo různí opraváři,“ podotýká Fatou Syllahová, automechanička a spolumajitelka autodílny.

Automechaničky v Senegalu (zdroj: ČT24)

„Je jen málo žen, které pracují jako mechaničky. Myslím, že je to hlavně kvůli tomu, že tu není dost hydraulických zařízení na zvedání těžkých věcí. Muži mají dost síly na to, aby zvedli motor jen tak holýma rukama. To ale ženy nezvládnou,“ tvrdí automechanik Abdallah Diouf.

Podle zprávy OSN z letošního ledna je rozdíl mezi zaměstnaností a vzděláním mužů a žen v Senegalu stále velký. Zatímco mezi muži ve věku 15 až 24 let je negramotný jen každý čtvrtý, u žen je to téměř každá druhá. A navíc i ty, které školu navštěvují, se často brzy vdají a věnují se už jenom péči o rodinu.

Vydáno pod