Číně dochází vzácné kovy, nedostatek však pocítí jiné světové velmoci

Peking - Čína hodlá od 1. ledna příštího roku zvýšit vývozní daně na některé vzácné horniny. Země, která je takřka jediným vývozcem těchto kovů, jich má totiž sama málo a dlouhodobě vývoz omezuje. Čínská nerostná velmoc tak může takřka celý svět odstřihnout od strategických surovin, jako je třeba lanthan nebo europium, které jsou součástí každého PC monitoru, displeje mobilního telefonu i autobaterií.

Právě u lanthanu nebo europia pochází zhruba 97 procent celosvětové produkce z Číny. „Čína bude světu vzácné kovy i nadále poskytovat,“ dušuje se však mluvčí čínského ministerstva obchodu Jao Ťienová. Přestože Čína svá odbytiště uklidňuje, nedávno zablokovala vývoz do Spojených států a předtím do Japonska.

Čína tlačí světové velmoci do kouta

Omezení čínského vývozu surovin (zdroj: ČT24)

Zemím tak hrozí, že budou muset hledat alternativní zdroje. Například Německo chce svým firmám v hledání pomáhat poskytováním záruk na úvěry. „Pro budoucnost hi-tech technologií v Německu je poskytování vzácných a cenově dostupných surovin zásadní,“ zdůraznil německý ministr hospodářství Rainer Brüderle.

Harald Elsner, Spolkový ústav pro geologické vědy

„Největší zásoby vzácných kovů jsou v Grónsku a v Kanadě. Zahájení těžby v tak těžce přístupných oblastech nebude dřív než za pět let. Čeká nás zásobovací krize.“

Naleziště hornin, ze kterých se tyto kovy získávají, nejsou jen v Číně, ale také v Austrálii, americké Kalifornii nebo třeba Indii. Ovšem jen Čína je zatím dokáže těžit, a proto si může diktovat podmínky. Export kovů vzácných zemin přitom Čína omezuje už teď. Sama jich totiž potřebuje obrovské množství.