Černé dny evropské ekonomiky teprve přijdou

Praha - Další prohloubení krize v eurozóně čeká podle ratingové agentury Fitch více než polovina oslovených investorů. Na 29 procent z nich uvedlo, že současné zlepšení situace bude pouze krátkodobé. Zhruba stejný počet si pak myslí, že optimismus finančních trhů vůbec není na místě.

Konkrétně podle 30 procent oslovených investorů jsou finanční trhy „iracionálně optimistické“ a ignorují slabé hospodářské vyhlídky eurozóny. V létě se pak dá očekávat menší likvidita na trzích, a proto každá špatná zpráva bude mít větší dopad než v zimě, vysvětluje analytik Saxo Bank Radim Dohnal. 

„Je tu silný rozpor mezi pokračující recesí a rostoucí nezaměstnaností v Evropě a růstem na finančních trzích,“ uvádí ve své zprávě Fitch. „Pokud tento růst neospravedlní stabilizace ekonomiky a pokrok při vytváření bankovní unie, pak hrozí, že trhy budou v létě ještě víc nestálé,“ dodává agentura. 

Vzpruha od ECB

Zbylých 41 respondentů věří, že eurozóna má to nejhorší za sebou. Ekonomice podle nich pomohla hlavně slušná dávka podpory ze strany Evropské centrální banky (ECB) a také od některých států. 

Radim Dohnal, analytik Saxo Bank 

„Evropský bankovní systém díky doppingu z ECB už si nyní víceméně žije svým životem a nelze čekat, že by to mělo nějaký zásadní pozitivní vliv, například na zaměstnanost.“ 

Důležité je také poznamenat, že dva hlavní lídři Evropské unie se stále více názorově rozcházejí, říká společnost Grant Thornton Advisory. Zatímco třeba v Německu roste obliba evropské společné měny, třeba hned každý pátý podnik ve Francii považuje přistoupení do měnové unie za chybu.