UPC a M7 mají podle ČTÚ zaplatit rekordní pokutu

Praha - Poskytovatelé satelitních služeb UPC DTH a M7 Group dostali od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) rekordní pokuty po 20 milionech korun. Firmy se sídlem v Lucembursku šířily v tuzemsku televizní a rozhlasový signál bez řádného oznámení. Obě se proti rozhodnutí odvolaly, a proto zatím není pravomocné.

František Malina, tiskový mluvčí ČTÚ

„Udělení pokut předcházela výzva oběma společnostem, aby v souladu s příslušnými ustanoveními zákona zahájení své podnikatelské činnosti na území České republiky oznámily. Protože tak neučinily, ČTÚ následně s každou z nich vedl správní řízení.“

M7, dříve pojmenovaná M77, dostala už na začátku roku od úřadu pokutu ve výši 15 milionů. Důvodem bylo to, že loni zavedla servisní poplatek u bezplatných služeb Gratis a Free. UPC DTH poskytuje příjem satelitní televize pod názvem freeSAT zhruba 106 tisícům zákazníků, M7 nabízí služby pod značkami Skylink a CSLink pro několik set tisíc uživatelů.

„Zmíněná rozhodnutí nenabyla doposud právní moci a společnost se proti nim odvolala. V současné době řeší odvolání předseda ČTÚ a rozkladové komise. Nesouhlasíme s uloženými sankcemi ani se samotnou příslušností ČTÚ jako správního orgánu,“ prohlásil mediální zástupce M7 Marek Němec.

Přesnější informace najdete na stránkách ČTÚ.

Vydáno pod