Pozor! Dluhopisy lze objednat už jen do pátku

Praha - V pátek bude poslední den pro objednání spořicích státních dluhopisů. Ministerstvo financí zkrátilo upisovací období, které bylo původně plánované do konce května. Od pondělka si jich lidé objednali už bezmála za 16 miliard korun. Ministerstvo chce prodat dluhopisy zhruba za 20 miliard korun. Vydá je pak 12. června.

„Vzhledem k tomu, že stanovený cíl emise byl splněn, upisovací období bude v souladu s emisními podmínkami předčasně ukončeno,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. 

Kalousek děkuje za důvěru

Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období - peníze tedy musejí být připsány na účet distributora do 24. května. „Ministr financí využívá této příležitosti, aby poděkoval všem upisovatelům za důvěru ve finanční politiku vlády,“ dodal Jakob.

Státní dluhopisy
Zdroj: ČT24

Dluhopisy je možné objednávat na vybraných téměř 1 400 pobočkách České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a České pošty.

Dárkové certifikáty jsou v kurzu

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1 000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Protože byl loni mezi lidmi velký zájem o dárkové certifikáty a pamětní listy, rozhodlo se ministerstvo financí, že je vydá i letos. Za vytištění dárkového certifikátu zájemce zaplatí 250 korun. Střadatel si pak může nechat do dárkového certifikátu vepsat libovolné věnování.

Více informací o dluhopisech se dozvíte na stránkách www.sporicidluhopisycr.cz.

Výnosy státních dluhopisů
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí

Komu jsou státní dluhopisy určeny?
   
Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. 

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Nabídka dluhopisů:

- Prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním
2,46 procenta.

- Pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta.

- Pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta.

- 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta.

- Sedmiletý protiinflační dluhopis, který je úročen podle míry inflace, zároveň k tomu u
něj MF zavedlo kvůli dani reálný výnos 0,5 procenta ročně.