Část evropských činitelů prý požaduje změnu záchranného fondu

Brusel - Zástupci Evropské unie podle listu Financial Times (FT) přemýšlí nad inovací opatření, která do budoucna umožní změnu fungování záchranného fondu pro eurozónu. Podle zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, však eurozóna nejedná o žádných návrzích, které by znamenaly změnu fungování záchranného fondu EFSF. Navíc předseda řídícího výboru Evropské investiční banky (EIB) Philippe Maystadt dnes obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou a její vládu ze špatné komunikace, která zhoršila situaci na dluhových trzích.

Podle jednoho z návrhů evropských činitelů by fond mohl odkupovat i státní dluhopisy zadlužených vlád. Pokud by se pak navrhované změny podařilo schválit, bylo by mnohem snazší pomáhat zemím, které se dostanou do problémů. Některé země by se tak nemusely uchylovat ke složité záchraně, kterou musí podstoupit v dnešní podobě. Odkup dluhopisů zadlužených vlád se však nelíbí Německu, reagoval hned mluvčí tamní vlády.

Reuters: Eurozóna o žádné úpravě záchranného fondu nejedná

„O tom se s žádnou vážností nejedná,“ uvedl pro agenturu Reuters zdroj z eurozóny. V současné době má záchranný fond pro eurozónu (EFSF) objem 750 miliard eur (asi 18,9 bilionu korun) a skládá se z úvěrů a garancí za ně. Podle FT by se změna fungování týkala té části EFSF, kterou kryje eurozóna. To znamená částky asi 440 miliard eur (zhruba 11,1 bilionu korun).

„Na fungování EFSF se nic nemění a nejedná se ani o žádné změně podmínek poskytování pomoci,“ prohlásil další zdroj. Financial Times uvádí, že EFSF by navíc mohl být pozměněn tak, aby mohl poskytovat krátkodobé úvěry zemím, které nejsou schopny si peníze zajistit na trhu, ale nepotřebují zahraniční pomoc v tom smyslu, jak ji dostalo Řecko s Irskem.

V eurozóně provádí nákup dluhopisů zadlužených zemí, které si těžko obstarávají peníze na trhu, jen Evropská centrální banka (ECB). Podle listu FT se však jedná o politiku, která se ukázala jako kontroverzní. Nákupem dluhopisů zadlužených vlád ECB daným zemím pomáhá snižovat náklady na obsluhu dluhu. Příliš zadlužené země totiž mohou získat peníze volně na trhu zpravidla za podmínek, které nejsou příliš výhodné.

Šéf EIB: Merkelová špatnou komunikací zhoršila potíže na trhu

V souvislosti se záchrannými fondy se dnes snesla kritika na německou kancléřku Merkelovou. Šéf Evropské investiční banky v rozhovoru pro francouzský list Les Echos řekl, že vláda Merkelové způsobila „totální zmatek“, který trhy vystrašil právě předtím, než bylo Irsko nuceno požádat o zahraniční pomoc.

Philippe Maystadt kritizoval Merkelovou kvůli jejímu postoji a projevu k soukromým investorům a jejich případné účasti na záchraně členských zemí, které by se dostaly do potíží. Maystadt v deníku vyzval zástupce Evropské unie, aby v této problematice zaujali jednoznačné stanovisko, a to už na summitu, který se bude koncem tohoto týdne konat v Bruselu.

Podle šéfa EIB Merkelová správně řekla, že soukromí investoři by měli v budoucnu krýt část nákladů na záchranu členských zemí. Ovšem způsob, jakým svá slova pronesla, prý trhy jen zbytečně znervóznil. Maystadt přitom není sám, kdo Merkelovou kritizuje. Minulý týden si na ni v tisku stěžoval i Nout Wellink, člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB).

  • Evropská unie zdroj: vlada.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200146.jpg
  • Angela Merkelová autor: Yves Logghe, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2060/205996.jpg