Ceny energií mají být „dostupné“, stát bude na firmy tlačit

Praha – Premiér Petr Nečas varoval před rostoucími cenami energií v Česku. „Náš průmysl se může stát nekonkurenceschopným,“ prohlásil premiér s tím, že stát bude tlačit na energetické firmy, aby nabízely „dostupné ceny“. Český průmysl může podle něj značně poškodit také to, že se v současné době nevyplatí investovat do výstavby klasických energetických zdrojů. Nečas jednal s představiteli klíčových energetických firem v ČR z praktického důvodu - již ve středu totiž začíná jednání Evropské rady zaměřené na energetiku. Česko chce na summitu mimo jiné omezovat dotace do obnovitelných zdrojů.

Konkurenceschopnost českého průmyslu je podle premiéra ohrožena. „Energetika a ceny energií ovlivňují nejen život občanů, ale i konkurenceschopnost české ekonomiky, která je tradičně velmi silně založena na průmyslu,“ připomněl Nečas. Rostoucí ceny energií se tak odrážejí na cenách průmyslové produkce.

Něco za něco…

„Jednoznačně jsem oznámil zástupcům energetických společností, že se nemohou divit tomu, že z hlediska konkurenceschopnosti českého průmyslu, ale i ochrany českých spotřebitelů stát bude vyvíjet maximální tlak na to, aby ceny energií nejen nerostly, ale pokud možno stagnovaly a tam, kde je to možné, poklesly. Podpoříme firmy ve výstavbě energetických zdrojů, na druhou stranu za to chceme dostupné zdroje a ceny,“ konstatoval premiér. 

  • Trh s plynem a elektřinou zažívá mírné zklidnění. Z nových statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE) vyplývá, že celkem v dubnu změnilo dodavatele o 9 procent méně zákazníků než ve dvou předchozích měsících. Za celý měsíc duben zvolilo nového dodavatele energie 53 168 klientů.
  • Za první 4 měsíce změnilo dodavatele více než čtvrt milionu lidí, konkrétně 275 tisíc.
  • Během léta však budeme podle předpokladů srovnávacího serveru Sfinance.cz svědky velké vlny změn – jednak kvůli období zúčtování cen energií a také v souvislosti s prudkým zlevňováním plynu.

Evropské podmínky podle Nečase zdeformovaly trh s energiemi. Jde podle něj především o systém obnovitelných zdrojů s dotovanými cenami. „Dnes v podstatě neexistuje klasický trh s energiemi. Nevyplatí se investovat do výstavby nových zdrojů,“ upozornil premiér a podotkl, že energie z obnovitelných zdrojů je „velmi drahá“. 

HI-RES
Zdroj: ČT24

Nečas varoval před dalšími dotacemi do obnovitelných zdrojů

Prosazovat proto chce, aby se dotace do obnovitelných zdrojů energie spíš odbourávaly, než aby se vytvářely nové. Zároveň se chce zasadit o to, aby si EU nestanovovala „zbytečně ambiciózní“ cíle v oblasti boje proti klimatickým změnám.

Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) naopak Nečase vyzvala, aby na summitu podpořil „rozumný růst“ obnovitelných zdrojů. Martin Sedlák z AliES v otevřeném dopisu premiérovi uvedl, že tento sektor může omezit závislost všech zemí EU na dovozu ropy a zemního plynu a může pomoci vytvořit v rámci celé unie několik milionů pracovních míst.

Temelín
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Dalším tématem jednání premiéra a zástupců energetických firem byla rovněž nutnost zajištění rovnoprávné jaderné energetiky. Podle Nečase je třeba nepřipustit ze strany Bruselu diskriminaci. „Náš energetický mix je založen na provozování jaderných elektráren a naše energetika se bez nich neobejde,“ dodal premiér.

TK premiéra Petra Nečase po jednání s energetickými firmami (zdroj: ČT24)

Co dál chce Česko v Bruselu prosazovat?

  • Česko se rovněž bude v Bruselu zasazovat o co nejrychlejší dosažení jednotného energetického trhu EU a o jeho co největší liberalizaci.
  • Zároveň chce do závěrů summitu dostat problém s přetoky elektřiny, které ohrožují českou elektrizační soustavu. Z Německa v době, kdy mají špičkový výkon větrné elektrárny u Baltského moře, proudí do ČR velké množství elektřiny, která míří na místo spotřeby v jižním Německu. Energetici varují, že by tyto přetoky mohly českou síť přetížit a způsobit blackout.