Kypr šetří i v Praze, ruší ambasádu

Nikósie/Atény - V rámci úspor se kyperská diplomacie rozhodla zrušit nejméně čtyři svoje velvyslanectví. Kyperský tisk přitom uvádí, že se toto opatření týká také Prahy. A pokračovat v šetření se chystá i Řecko, které rozprodá zhruba tři desítky budov hlavně v Evropě. Opět včetně České republiky.

Kyperské ministerstvo zahraničí doporučilo uzavřít zastupitelské úřady v Česku a také ve Slovinsku, v Keni a v Indonésii, uvedl kyperský list Fileleftheros. Zvláštní tým zřízený ministerstvem má zároveň za úkol snížit náklady diplomatických služeb. Například náklady na nájmy a údržbu velvyslanectví hodlá stlačit až na polovinu ve srovnání s rokem 2011. Tehdy tyto náklady přesahovaly 7,2 milionu eur (188 milionů korun).

Úspory se dotknou také evropských budov v rukách řeckého státu

A nedostatek peněz pocítil i řecký diplomatický sbor, který musí podle řeckého listu Ethnos rozprodat zejména v Evropě přibližně tři desítky budov. Prodej a případný přesun ambasád do levnějších prostor se týká Berlína, Bruselu, Kyjeva nebo Říma. Následovat mají další evropská města, včetně české metropole.

Příliš vysoké dluhy dostaly Kypr a Řecko na pokraj státního bankrotu. Obě země se tak musely obrátit na eurozónu a Mezinárodní měnový fond (MMF) se žádostí o pomoc. Výměnou za zvýhodněné půjčky musejí ale podstoupit restrukturalizaci svých ekonomik, což znamená i hluboké řezy do jejich byrokratických struktur.