Zájem Ruska o řeckou energetiku dělá Bruselu vrásky na čele

Atény – V Řecku probíhá boj o tamní energetiku a průmysl. O státní plynárny má zájem především Rusko, které by tím ovšem získalo v zemi monopol. Proti tomu se ohradil Brusel i Spojené státy. Evropské státy naopak hodnotí kladně čínské investice. Právě Čína již úspěšně zmodernizovala řecký přístav Pireus a v příštích letech počítá s tím, že v zemi opět mohutně investuje.

Řecká média uvedla, že zemi několikrát navštívil zástupce Gazpromu. O plyn se v zemi  zajímá i Ázerbájdžán. „O této záležitosti se bude jednat i v Bruselu. Jde o to, aby Rusko nemělo v energetické oblasti převahu,“ konstatovala spolupracovnice ČT v Aténách Soňa Dorňáková Stamu. Evropská komise chce prodeji státních plynáren v takovém případě zabránit.

V posledních letech má Řecko v hledáčku rovněž Čína, která v zemi investovala zejména před pěti lety, kdy se spustila modernizace přístavu Pireus. „Čína se ukazuje být zásadním investorem,“ řekla Dorňáková Stamu s tím, že přístav by měl být už brzy spojen železnicí s Evropou a stát se tranzitem zboží. 

Řekové si spolupráci s Čínou chválí

Řecký premiér navíc po návštěvě asijské velmoci oznámil, že se Řecko nachází v čínské investiční strategii na příštích 7 let. Čína se v zemi zajímá zejména o athénské letiště, další přístavy, železniční dopravu, turistický ruch nebo nemovitosti. Evropské reakce na tyto plány jsou kladné. „Řecká média také tvrdí, že čínské investice vytvářejí pozitivní atmosféru, měla by se díky nim snížit nezaměstnanost,“ podotkla Dorňáková Stamu.

Podle závěrečné zprávy mezinárodních věřitelů musí Atény do konce letošního roku z prodeje státního majetku získat 2,6 miliardy eur.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)

Zemi sužuje recese už šestým rokem

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Výměnou za to nyní musí ozdravovat rozvrácené veřejné finance masivními výdajovými škrty, snižováním důchodů a mezd a zvyšováním daní. Podle Evropské komise by měla recese v zemi příští rok po šesti letech konečně skončit.

Řeky rovněž trápí enormní nezaměstnanost. Ta podle odhadů Bruselu v letošním roce dosáhne 27 procent, pak se bude ale postupně snižovat a v roce 2016 dosáhne 21 procent.