Státní lesy měly loni rekordní zisk, do rozpočtu odvedou 6 miliard

Hradec Králové – Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) se daří – loni zvedl zisk o 203 milionů korun na rekordních 5,478 miliardy korun. Na účtech mají nyní státní lesy k volnému použití 17 miliard korun. Podle Michala Gaubeho pověřeného řízením podniku jsou LČR připraveny letos odvést ze svých volných peněz do státního rozpočtu nejméně šest miliard korun.

„Lesy ČR prokázaly schopnost být stabilním, výrazně ziskovým a ekonomicky výkonným státním podnikem. Z 90 procent je hospodářský výsledek tvořen naší hlavní činností, lesnickým hospodařením, což je oproti roku 2011 navýšení o celých pět procent,“ komentoval loňský výsledek Gaube, který řídí podnik místo generálního ředitele. Toho LČR nemají už od prosince loňského roku.

V tvorbě zisku v řádu miliard korun LČR pokračují i letos. Za období leden až duben vytvořily hrubý zisk 2,56 miliardy korun. „Dosažený hospodářský výsledek potvrzuje standardní fungování Lesů ČR a také připravenost podniku investovat další finanční prostředky do péče o les, oprav a výstaveb lesních cest i správy vodních toků,“ uvedl Gaube. Podniku patří polovina lesů v zemi.

Michal Gaube
Zdroj: ČTK/AP/Vít Šimánek

Lesy ČR se podle mluvčího Zbyňka Boublíka již druhý rok za sebou zařadily do žebříčku TOP 20 společností, které státnímu rozpočtu odvedly nejvíce peněz na dani z příjmu právnických osob. „Za rok 2012 se Lesy ČR umístily na osmém místě, ve srovnání s rokem 2011 je to zlepšení o sedm míst,“ uvedl Boublík.

Zisk se sníží kvůli církevním restitucím

V únoru LČR oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu.

Lesy ČR blokují pro církevní restituce přibližně 142 000 hektarů lesních pozemků. Je to asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.