Forbes: Osud eura má v rukou Merkelová, zůstává nejvlivnější ženou

Berlín - Nejmocnější ženou světa zůstává podle časopisu Forbes německá kancléřka Angela Merkelová. „Je páteří Evropské unie, nese osud eura na svých bedrech,“ napsal o ní Forbes. Na stříbrné pozici skončila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a bronz patří americké filantropce a podnikatelce Melindě Gatesové, manželce zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Časopis Forbes zveřejňuje svůj žebříček 100 nejvlivnějších žen světa každý rok. Merkelová vyhrála už potřetí za sebou. Žádná Češka ani Slovenka se na žebříčku neumístila.

Žebříčku vévodí Američanky 

Hillary Clintonová, loni dvojka na žebříčku, po odchodu z čela americké diplomacie klesla na pátou příčku - hned za první dámu Michelle Obamovou, která naopak vystoupala z loňské sedmé pozice. Nejmladší ženou v první stovce zůstala sedmadvacetiletá výstřední zpěvačka Lady Gaga na 45. místě. O pět příček výše se pak umístila nejstarší dáma, sedmaosmdesátiletá britská panovnice Alžběta II.

Mezi stovkou nejvlivnějších dam se ocitly podnikatelky, manažerky, novinářky, političky, herečky, filantropky či prostě miliardářky z 26 zemí světa. Jejich moc časopis odhadoval na základě majetku, mediálního vlivu a dopadu jejich rozhodování.

Vrcholných manažerek, jejichž úhrnný příjem loni dosáhl 893 miliard dolarů, se v žebříčku sešlo celkem 24. K nejúspěšnějším patří Sheryl Sandbergová z Facebooku na šesté příčce, Virginia Romettyová z IBM na 12. pozici, o dvě příčky níže Ursula Burnsová (Xerox) a Marissa Mayerová z Yahoo! na 32. místě. Devět dam je šéfkami státu, včetně skokanky roku na 11. příčce, jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje.   

Do první třicítky se vešla i vůdkyně barmské opozice

Z političek se kromě Merkelové, Rousseffové či Pak Kun-hje na žebříček dostaly také šéfka vládního Indického národního kongresu Sonia Gándhíová (na deváté příčce), argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová (26.), australská premiérka Julia Gillardová (28.), předsedkyně thajské vlády Jinglak Šinavatrová (31.), vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij (29.) či prezidentka Malawi Joyce Bandová na 47. příčce.

Su Ťij míří do USA
Zdroj: ČTK/AP/Khin Maung Win

Z Evropanek uspěly tvůrkyně módy Angela Ahrendtová z Burberry, Miuccia Prada či spoluzakladatelka značky Zara Rosalia Meraová, pohybující se zhruba v polovině žebříčku.