Lidé už nebudou tolik doplácet na obnovitelné zdroje

Praha - Vláda hodlá zastropovat příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny. O tomto kroku informoval premiér Petr Nečas po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Částku nad stanovený limit by měla platit vláda ze státního rozpočtu.

V současnosti platí spotřebitelé v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny na podporu obnovitelných zdrojů. Částka zatím rostla každým rokem. Podle Nečase je nutné stanovit maximální výši této částky, která bude platit po delší období, například pět let. Konkrétní výši stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ale premiér neupřesnil, teprve se bude kalkulovat.

Srdečný: Tak jako tak všechno zaplatí spotřebitelé

Navíc nastavení mechanismu by podle Nečase mělo motivovat kabinet k řešení problému s nadměrnými náklady na obnovitelné zdroje: "Pokud bude vláda výdaje na tento strop platit ze státního rozpočtu, ušije si na sebe bič a bude muset hledat všechny cesty, jak výdaje státního rozpočtu snížit, jak využít například emisní povolenky."

„Zastropováním se může dosáhnout toho, že cena elektřiny pro konečné spotřebitele neporoste tak rychle. Ale dá se předpokládat, že určitě poroste dál,“ říká energetický auditor Karel Srdečný a naráží na možné další zvýšení DPH, které by se promítlo i do vyšších cen energií.

Elektřina
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Karel Srdečný, energetický auditor

„Ne všechno zaplatí konečný spotřebitel elektřiny, čili domácnosti a firmy, ale něco se zaplatí i ze státního rozpočtu. Takže nakonec to zase zaplatíme všichni, akorát to bude trochu nespravedlivé vůči těm, kteří třeba mají nízkou spotřebu elektřiny.“ 

Energetika trápí i Evropu

Kvůli podpoře obnovitelných zdrojů cena elektřiny rapidně roste, což ohrožuje také konkurenceschopnost tuzemských podniků. Energetika je tak zásadní téma i pro celou Evropu. „Evropu brzdí přílišná byrokracie a deformovaný energetický trh,“ dodal Nečas.

Jak ve středu uvedl předseda Evropské unie José Manuel Barroso, od roku 2005 do roku 2012 klesly ve Spojených státech ceny plynu pro podniky o 66 procent, zatímco v Evropě šly o 38 procent nahoru. Kvůli příliš drahým energiím se tak průmysl stěhuje zpět do USA, prohlásil i Nečas.

Předseda kabinetu zároveň upozornil, že je nutné kontrolovat příjemce dotací na provoz obnovitelných zdrojů a potrestat nepoctivé vlastníky. Výplata podpory by také měla být podmíněna rozkrytím majetkové struktury společností. Podle Nečase by to mohlo přinést úspory až sedm miliard korun ročně.

Vláda i energetici zastávají názor, že současný systém je pro Česko moc nákladný. Letos stát zaplatil téměř 44,4 miliardy korun a v příštích letech to bude ještě více. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Premiér kritizuje hlavně vysoké dotace na fotovoltaiku. Podporu nových zdrojů by měla zastavit novela zákona. 

Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu

„Celková podpora ze 44 miliard pro letošní rok jde ze 64 procent na fotovoltaické elektrárny. Nicméně tyto elektrárny jsou nestabilní zdroj… a vyrobí pouze 12 procent elektrické energie právě z podporovaných elektrických zdrojů.“