Volání z ciziny značně zlevnilo, u dat je situace jiná

Praha - Není to tak dlouho, co se člověk bál přijmout v zahraničí hovor, protože za minutu zaplatil desítky korun. Teď je situace jiná. Operátoři snížili ceny roamingu a připravili i speciální balíčky. Evropská komise navíc navrhuje do dvou let rozdíl mezi voláním v dané zemi a z ciziny smazat úplně. V rámci EU je nyní možné telefonovat i za pouhých pár korun - záleží na tarifu. To se ale netýká vzdálenějších zemí.

Před osmi lety bylo z dovolené u moře levnější poslat pohled než zavolat. Příchozí hovor stál i 35 korun za minutu a za samotné volání se platilo ještě o deset korun víc. Dnes už se ale Češi na dovolené zvednout telefon bát nemusí. „Ceny se snížily jednak pod vlivem evropské regulace, ale i podle toho, kam naši zákazníci nejčastěji cestují,“ konstatovala Martina Kemrová, mluvčí T-Mobilu. 

Doménou Čechů je Chorvatsko. Právě odtud se stejně jako ze zemí Evropské unie s nejjednoduššími tarify operátorů volá od necelých čtyř korun za minutu. Stejná je i maximální cena SMS. „Kde klesají ceny pomaleji, to jsou spíš ty vzdálenější země. Tam ten pokles není tak výrazný,“ poznamenal odborník na mobilní komunikace Luděk Vokáč. 

Volání
Zdroj: ČT24

Volné minuty - lákadlo operátorů

Ještě výhodnější nabídky pak mají operátoři pro lidi, kteří volají často. Nabízejí třeba volné minuty z ciziny v rámci nových neomezených tarifů. „Tam má zákazník 300 volných odchozích a příchozích minut a 300 SMS v rámci roamingu v Evropské unii,“ konstatoval mluvčí Telefóniky O2 Ctibor Jappel. „Zvýhodnění na den přináší zákazníkovi za 99 korun neomezené telefonování a smskování v roamingu,“ dodal viceprezident Vodafonu Petr Dvořák. 

Už za dva roky by navíc pro volání a psaní zpráv ze zahraničí mohly platit stejné ceny jako v Česku. Počítá s tím poslední návrh Evropské komise. Paradoxně by tak ale mohlo dojít i ke zdražení. Minuta volání po Česku totiž může být u některých tarifů i za pět korun, tedy víc než minuta z ciziny.

Koupání
Zdroj: ČT24

Pozor: Dostat se na internet omylem se může prodražit

Zatímco ceny volání ze zahraničí výrazně klesly, ceny datového připojení zůstávají poměrně vysoké. Konkrétně v Chorvatsku může stát stažení jednoho megabajtu, což je jedna větší fotografie, i 20 korun. „Narozdíl od hovorů, s kterými mají operátoři větší náklady, data zákazník přenáší jen v místní síti toho operátora. Tam jde jen o administrativní úkon,“ poznamenal Vokáč.

Tomu, kdo si nepořídí speciální datový balíček, tak může při nechtěném používání internetu v cizině výrazně vyrůst účet za telefon.