Kolik platíte na daních? EU vytahuje na velké firmy nové pravidlo

Brusel - Evropská unie chce v rámci boje proti daňovým únikům přimět velké nadnárodní společnosti k tomu, aby zveřejňovaly, jak vysoké daně platí v jednotlivých zemích, kde působí. Nová pravidla by mohla být zavedena do roku 2015. Naposledy se v souvislosti s placením nízkých daní objevilo jméno technologického giganta Apple.

Tlak na evropské státy, aby situaci začaly řešit, vzrostl zejména po daňových aférách poslední doby, které se týkaly kromě Applu třeba i společnosti Amazon či Google. Společnost Apple podle nejnovější zprávy stálého vyšetřovacího podvýboru amerického Senátu využívá síť dceřiných firem umístěných v Irsku, aby se v USA vyhnula placení daní v řádu miliard dolarů. Nejedná se sice o nezákonný postup, někteří senátoři ale upozorňují, že síť je příliš složitá. 

Pravidla? Stejná mají být pro banky i velké společnosti

Evropská unie už letos oznámila, že chce přimět evropské banky k tomu, aby zveřejňovaly zisk v jednotlivých zemích, kde působí. Eurokomisař pro finanční trhy Michel Barnier nyní prohlásil, že tato pravidla, která mají banky donutit informovat kromě zisků také o daňové zátěži a podpoře ze strany vlád, by měla být rozšířena i na jiné společnosti. „Rozšíříme tyto oznamovací povinnosti na velké společnosti a skupiny,“ uvedl Barnier. 

Podle některých názorů by zveřejňování názvů podniků, které v době úsporných opatření nejen v Evropě platí nízké daně, mohlo zabránit daňovým únikům. U velkých společností ale podobné návrhy vzbuzují odpor. Firmy upozorňují na to, že by tento přístup znamenal nepřiměřenou administrativní zátěž. 

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Nečas upozorňuje na rozdíl mezi nízkými daněmi a daňovými úniky

Českému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) nevadí, že nadnárodní korporace jako Google platí relativně nízké daně, ovšem pouze pokud se nedopouštějí daňových úniků. Po summitu Nečas řekl, že považuje kritiku velkých korporací za populistickou. „Když nějaká globální korporace dokáže optimalizovat své daňové zatížení, je možné s tím nesouhlasit, ale nedá se s tím nic dělat. Musím říci, že mě to nepobuřuje, placení nízkých daní přeji všem,“ prohlásil premiér.

Návrhy na zveřejňování výše daní by se údajně mohly stát závazným unijním předpisem pouhou úpravou stávajícího návrhu o vykazování, který se ale netýká finančních ukazatelů. Nová pravidla by tak mohla začít platit do dvou let.

Euro
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg