Irsko dramaticky škrtá, také bankéři prakticky přijdou o odměny

Dublin - Irsko drasticky seškrtalo své rozpočtové výdaje pro příští rok. V opačném případě by nezískalo peníze ze záchranného balíku Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v hodnotě 85 miliard eur. Dietní mzdy si budou muset dopřát i místní bankéři, kterým vláda velmi razantně sníží bonusy. Kvůli krytí bankovních dluhů letos dosáhne rozpočtový deficit Irska téměř třetiny ročního výkonu ekonomiky. Obavy z insolventnosti zvedly úroky z irských vládních dluhopisů na neúnosně vysoké úrovně.

Irský ministr financí tak vyslyšel hlasy tamních lidí, podle nichž na současnou situaci musí doplatit nejen oni, ale i ti, kteří ji zavinili - tedy bankéři. Jejich odměny budou zkráceny o 90procentní daň.

Brian Lenihan, irský ministr financí

„Pokud jde o budoucnost - navrhuji zavést novelizaci finančního zákona, který by nikdo nemohl zpochybnit a zároveň by už zahrnoval 90procentní sazbu na zdanění jakýchkoliv bonusů bankéřů.“

Ukázkovým příkladem je bývalý generální ředitel irské Nationwide Building Society, jenž před rokem odešel ze svého místa s milionovým zlatým padákem. Někteří manažeři zkrachovalé Anglo Irish Bank pak utekli do zámoří. „Chceme zdanění 99 procent. Podle nás je totiž nemorální využívat pouze peníze daňových poplatníků. Bankéři si přitom vyplácí takové prémie,“ rozčiloval se místopředseda opozice James Reilly.

O dalším osudu Irska se má rozhodnout ve středu, kdy vláda požádá parlament o schválení finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. „Těším se na debatu v parlamentu příští středu, kdy opět poskytneme opozici možnost uznat, že tato dohoda o pomoci je nezbytná a v nejlepším zájmu země, nebo přednést její vlastní alternativu,“ dodal irský premiér Brian Cowen.