Klíčový muž Parmalatu Calisto Tanzi odsouzen na 18 let vězení

Řím/Parma - Bývalý šéf a zakladatel potravinářské skupiny Parmalat Calisto Tanzi má jít na 18 let do vězení. Byl soudem v italské Parmě odsouzen kvůli podvodům, které nakonec vedly až k bankrotu firmy. Tanzi se ale dle svého advokáta Giampiera Biancolelly nevzdává, a proti rozhodnutí soudu se chce odvolat. Parmalat se nakonec vzpamatoval a do současnosti své podnikatelské aktivity rozšířil i do Ameriky, Austrálie nebo třeba Číny.

Přestože byl Tanzi v jiném procesu za klamání finančního trhu u soudu v Římě odsouzen na deset let téměř před dvěma lety, nadále žije na své usedlosti nedaleko Parmy. Sedm dalších lidí tehdy milánský soud zprostil viny. Byli mezi nimi i tři bývalí zaměstnanci Bank of America. Tanzi už tehdy jakékoliv pochybení odmítal.

Nyní je Tanzimu přes 70 let a v Itálii nebývá zvykem, aby někdo v tak vysokém věku dostal trest vězení. Biancolella dodal, že Tanzi stále trvá na své nevině: „Dalších 16 obžalovaných dostalo nižší trest.“

Kauza Parmalat (zdroj: ČT24)

Parmalat se profiloval jako nevinný kolos

Giampiero Biancolella, advokát:

„Tanzi stále trvá na své nevině.“

Navenek přitom vypadala potravinářská skupina Parmalat úplně nevinně. Prodávala mléko, džusy a pečivo ve 30 zemích, zatímco uvnitř skrývala nekalé finanční machinace.

Parmalat zbankrotoval v roce 2003. Ukázalo se totiž, že jeho dluh je ve skutečnosti osmkrát vyšší, než uváděl. Na účtech mu chybělo 14 miliard eur, a 100 tisíc akcionářů tak přišlo o své úspory. Kolaps Parmalatu byl v té době největším evropským bankrotem, firma se ještě před krachem rozrostla v nadnárodní gigant s provozy ve 34 zemích.

Mlékárenský kolos nakonec ochranu před věřiteli opustil a vrátil se v roce 2005 na milánskou akciovou burzu. Parmalat je dnes největší veřejně obchodovanou potravinářskou skupinou v Itálii.

Soud s Tanzim
Zdroj: ČT24
Vydáno pod