Síť stanic CNG se rozroste. Pro řidiče jednoznačně dobrá zpráva!

Praha - Počet čerpacích stanic, u kterých mohou řidiči natankovat stlačený zemní plyn CNG, by se mohl do tří let téměř zdvojnásobit. Díky tomu by se toto alternativní palivo mohlo stát běžně dostupným. Zatím je v Česku tankovacích míst jen 47. Právě malá distribuční síť totiž dosud brzdila řidiče, aby si takové auto koupili či si nechali namontovat speciální plnící zařízení. Přestože je stlačený zemní plyn výrazně levnější než benzin nebo nafta, využívá ho u nás jen 5 500 aut.

Zatím je tankování CNG poměrně „logisticky“ náročné. Síť čerpacích stanic není hustá a řidič by si měl delší cestu naplánovat. Například na dálnici mezi Prahou, Brnem a Ostravou najdou řidiči pouze dvě takové pumpy. A na plzeňské D5 jen jednu. To by se ale mělo brzy změnit.

Podle odhadů plynárenských společností by v následujících dvou až třech letech mělo na českých čerpacích stanicích podobných stojanů přibýt asi 70. „Budoucím majitelům CNG ukazujeme, že v budoucnu to bude běžné palivo,“ říká Miroslav Stříbrský, ředitel NEXT Energy.

Praktická ukázka:

Pekař Zdeněk Velíšek z Kamenice nad Lipou vyměnil auto na naftu za CNG zhruba před rokem. Při rozvážení zboží najede měsíčně 7 tisíc kilometrů. Náklady na provoz mu díky plynu klesly téměř na polovinu. „Můžu to zhodnotit tak, že jezdíme za 55 až 50 procent původní ceny za motorovou naftu,“ doplnil Velíšek.

Zatímco u benzinového auta vyjde 100 kilometrů jízdy zhruba na 250 korun a u dieselu na 211, řidič vozu na CNG utratí 125 korun.

Nevýhodou ale zůstává, že auta na CNG nesmí parkovat ve většině podzemních garáží. A vyšší je také pořizovací cena. Ta je na úrovni aut s dieselovými motory.

Důležitá fakta:

  • Přestavba vozu na CNG se pohybuje zhruba od 45 do 65 tisíc korun.
  • Prozatím řídká síť čerpacích stanic.
  • Minimální znečištění ovzduší.
  • Levný provoz - cena se pohybuje okolo 19 Kč/m3.

Podrobné informace o provozu automobilu na CNG naleznete ZDE.

Alternativou je pohon vozu na LPG. Cena přestavby se v tomto případě pohybuje v rozmezí 25 až 45 tisíc korun (záleží na nainstalovaném systému a motorizaci). Nádrž je možno umístit do zavazadlového prostoru či do rezervy. Cena litru LPG se pohybuje kolem 18 korun/litr. Stejně jako v případě CNG platí obvykle zákaz vjezdu do podzemních garáží (bez systému odvětrávání) a nutné jsou roční revize zařízení.