Tvrdý zásah proti solárním panelům z Číny: Brusel na ně uvalí cla

Brusel – Evropská komise se rozhodla uvalit předběžná antidumpingová cla na dovoz levných solárních panelů z Číny. Eurokomisař pro obchod Karel De Gucht oznámil, že cla vstoupí v platnost ve čtvrtek a zpočátku budou činit 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking do dvou měsíců nedohodnou, clo se v srpnu v průměru zvýší až na 47,6 procenta. Je to dosud největší zásah Bruselu proti dovozu a komise k němu přikročila přesto, že většina unijních zemí v čele s Německem s tím nesouhlasí. Čína již varovala, že v případě uvalení cel podnikne „nezbytné kroky“, aby ochránila své zájmy.

Čína je největším výrobcem solárních panelů na světě. EU zemi viní, že na evropském trhu prodává tyto panely pod výrobními náklady, aby vytlačila konkurenci. Podle De Guchta by ceny čínských solárních panelů prodávaných v Evropě měly být o 88 procent vyšší, než v současnosti jsou.

„Vytváří to prostor ke zničení důležitého evropského průmyslu,“ obává se komisař, který naznačil, že „míč je na čínské straně“. Čínští výrobci by podle jeho názoru měli v rámci dohody souhlasit se zvýšením cen. „Rád bych viděl dohodu. Pokud bude správná, bude to lepší pro obě strany,“ doufá eurokomisař.

Proti clům se ale postavilo nejméně 14 států Evropské unie, včetně Německa, Británie a Nizozemska. České ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že s uvalením prozatímního antidumpingového opatření také nesouhlasí. Pro zavedení cel je malá skupina zemí v čele s Francií a Itálií.

Předběžná cla umožňují vyjednat s Pekingem bilaterální řešení, například v podobě minimální ceny, za niž budou moci čínští výrobci prodávat panely do Evropy. Pokud se dohoda neuzavře, budou cla platit dalších pět let.

Předseda čínské vlády Li Kche-čchiang již koncem minulého měsíce podrobil Evropskou unii za chystaná antidumpingová cla kritice. Varoval, že takový krok poškodí obě strany. De Gucht ale zdůraznil, že nemá v úmyslu rozpoutat obchodní válku s Čínou.

Říše středu v roce 2011 dovezla do Evropy solární panely a příslušné součásti za 21 miliard eur (asi půl bilionu korun). Evropské firmy v čele s německou Solar World ale Peking obviňují, že se dumpingovými cenami snaží zlikvidovat evropskou produkci a zcela v Evropě ovládnout trh. Čínští výrobci technologií pro obnovitelné zdroje energie čelí kvůli své státem subvencované produkci obchodním sankcím také v USA.

Evropa je největším solárním trhem na světě. Čínské firmy podle evropských výrobců nyní ovládají více než 80 procent evropského trhu se solárními panely, ačkoli ještě před několika lety na něm měly téměř nulový podíl.

Vydáno pod