Miliardové škody mohou vést k růstu cen pojistek

Praha - Povodně stále sužují Čechy a tuzemské pojišťovny už teď evidují tisíce nahlášených škod v řádu stovek milionů korun. Kvůli povodním vyslaly do terénu techniky, kteří mapují ztráty. Dokládat by je lidé měli podrobnou dokumentací včetně fotografií. Peníze pojišťovny posílají kvůli krizové situaci rychleji než obvykle. První zálohy již některé z nich vyplatily. Podle pojišťovacích expertů mohou miliardové škody vést ke zdražení majetkového pojištění. Ještě pravděpodobnější je ale podle nich zvýšení počtu nepojistitelných nemovitostí.

„Letošní povodeň bude jistě velmi významná, i když zdaleka ne tak velká jako v roce 2002. Ve svém důsledku zvýší škody pojišťoven a zvýší jim náklady na katastrofické zajištění pro příští rok. Bylo by logické, kdyby tyto ztráty přenesly do pojistných sazeb, což v jednoduchém jazyce znamená, že ceny pojistek půjdou nahoru,“ prohlásil šéf pražského týmu odpovědného za střední a východní Evropu zajistného brokera AON Benfield Tomáš Novotný. 
   
Také místopředseda představenstva makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus míní, že cenová hladina se mírně zvýšit může. Otázka je podle něj to, zda to bude pouze z důvodů povodní (tj. zvýšení sazeb zajištění, případně zhoršení podmínek zajištění, jako zvýšení spoluúčasti pojišťovny) nebo obecně nárůstem sazeb vlivem pojišťovacího cyklu.

Experti předpokládají, že mnoho nemovitostí již pojišťovny proti riziku povodně nepojistí. „Nepochybně dojde k dalšímu zpřesňování povodňových map a některé objekty mohou být nově vyhodnoceny jako nepojistitelné, případně bude na ně pojišťovnami stanovena taková přirážka, že si pojištění proti povodni takoví klienti fakticky nekoupí,“ upozornil Špirakus.

image_473734
Zdroj: ČT24

Zatím byly nahlášeny hlavně menší škody. Odhady celkových škod jdou ale do miliard korun. Týmy likvidátorů a mobilních techniků byly posíleny, problém ovšem je, že se stále nemohou do některých oblastí dostat. Voda už také zatopila podle odhadů i 80 tisíc hektarů zemědělské půdy - dvě procenta všech ploch v Česku.

„V tuto chvíli již některé pojišťovny hlásí vyplacená pojistná plnění a v případě, že klient požádá o vyplacení zálohy, tak jsou pojišťovny připraveny poskytnout v případě potřeby pojistné plnění dříve, než je ukončená likvidace pojistné události,“ prohlásila Marcela Kotyrová, mluvčí České asociace pojišťoven. 

Lidé zasažení záplavami začínají také žádat o mimořádné dávky. Zatímco v pondělí úřady práce vyplatily jen čtyři tyto příspěvky, v úterý jich bylo 42. Většinou si o ně přišli říct zaplavení ve Středočeském kraji - nejvíc v Mělníku. Postižení přírodní katastrofou mohou získat od státu až 51 150 korun.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Hlášené škody u pojišťoven:

Česká pojišťovna (ČP) měla v poledne hlášeno 4 800 škod za celkem 270 milionů korun, do večera má počet hlášení překonat 6 tisíc. Drtivá většina případů se zatím týká majetkového pojištění občanů. Jde hlavně o zatopené sklepy, garáže, studny, zahradní architekturu, přízemí domů a chat. „Bohužel však již evidujeme i případy totálně poškozených domácností. Máme hlášeny také první desítky škod z průmyslového a zemědělského pojištění za celkem 54 milionů korun,“ konstatoval mluvčí ČP Tomáš Zavoral. 

Allianz zatím eviduje zhruba tisícovku pojistných událostí za celkem 160 milionů korun. Pojišťovna už zahájila prohlídky u klientů v oblastech, kde voda již opadla a je možné zatopené domácnosti a nemovitosti zdokumentovat. Tato situace nastala na Jičínsku a Trutnovsku, Chebsku a Karlovarsku a v Jihočeském kraji, kde se mobilní technici Allianz rozjeli do Českých Budějovic, Českého Krumlova, Písku a Tábora. Další míří také do Prahy a středních Čech.
   
Klienti Generali dosud nahlásili přes 600 škod za více než 16 milionů korun. Celkem by povodeň mohla mít na svědomí 2 000 škod za 200 milionů korun. „Lokálně lze letošní velkou vodu přirovnat k povodním z roku 2002,“ upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Mobilní technici a likvidátoři Generali pracují v kalamitním režimu. Přímo v terénu na místech, kde to situace již umožňuje, pomáhají s registrací škod a nabízejí výplaty záloh na pojistná plnění.   

S odstraňováním povodňových škod pomáhá přes sto nezaměstnaných. Na program veřejně prospěšných prací vláda vyčlenila sto milionů korun. Celkem by se do něj mohly zapojit až dva tisíce nezaměstnaných, kteří by díky tomu mohli pomoci v místech zasažených povodněmi.

  • K dnešnímu dni začala vyplácet zálohy na pojistná plnění také Česká podnikatelská pojišťovna. Nejdražší evidovanou škodou je podle ředitele úseku neživotního pojištění Václava Höniga poškození administrativního komplexu Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze 6.
  • UNIQA ve 13:00 registrovala přes 260 škod za celkem 62 milionů korun. Asi 12 milionů z toho připadá na občanský majetek (domky, domácnosti, sklepy, zahrady), zbytek na firmy. Z korporátního majetku má hlášeny škody z oblasti okolo Botiče (menší hotely, sportovní areál), dále zábavní podnik na Smetanově nábřeží v Praze a další sportovní areál s tenisovými a beachvolejbalovými kurty v Poděbradech.

Zájem lidí pomáhat spoluobčanům v nouzi po záplavách začal růst, na povodňových kontech a přes dárcovské sms se dosud shromáždilo nejméně devět milionů korun.

Přehled záplavových humanitárních sbírek:

ADRA

účet 34983498/0300, v.s. 391

dárcovská sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.

Český červený kříž

účet 222885/5500, v.s. 111

dárcovská sms ve tvaru DMS CCK na číslo 87777

on-line platební kartou

Člověk v tísni

účet 72027202/0300

dárcovská sms ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Diakonie českobratrské církve evangelické

účet 3596666 359/0800 v.s. 2013

dárcovská sms ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777

Charita ČR

účet 11998822/0800

dárcovská sms ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87777

http://www.dchltm.cz

Armáda spásy

dárcovská sms ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87777

Konto Bariéry

účet 17111444/5500 v.s. 0613

dárcovská sms ve tvaru DMS KONTOBARIERY na 87777

Pražská zoo

účet 3070207/0100

dárcovská sms ve tvaru DMS ZOO + název druhu zvířete

(např. DMS ZOO SLON)