MMF při záchraně Řecka přiznal významná pochybení. Komise to odmítá

Washington - S poměrně neobvyklým sdělením přišel Mezinárodní měnový fond. Svou pomoc zadluženému Řecku rozhodně nehodnotí na jedničku. Ve svém konání vidí významná selhání - například podcenil úsporná opatření, která výrazně stlačila již tak slabou ekonomiku, a příliš důvěřoval řeckým politikům. V dnešní době je kritický pohled na svou vlastní práci poměrně neobvyklá věc. Evropská komise však dnes jakákoli pochybení důrazně odmítla.

Řecká ekonomika je založena především na primárním a terciálním sektoru. O průmyslu v této zemi není možné mluvit. Již v době svého příchodu do EU bylo jasné, že peníze bude z evropských rozpočtů více čerpat než do nich odvádět. V posledních letech je jasně vidět, že zemi chybí stabilní a silný sektor, který by řeckou ekonomiku táhl (v kontrastu s německým průmyslem - především automobilovým).

Mezinárodní měnový fond zadluženému Řecku nabídl pomoc. Do země přiteklo zatím 200 miliard eur (5,2 bilionu korun). Výměnou však byla úsporná opatření, která tato jižní země musela přijmout. A ta se někdy moc nepovedla, nýbrž měla pro tamní ekonomiku drastické následky. Recese trvá již šest let a nezaměstnanost osciluje kolem 27 procent.

Opatření nařízená Evropskou unií a MMF snížila rozpočtový deficit země. Řecko se však kvůli nim propadlo do hlubší recese, než MMF a EU očekávaly.

1. chyba: Podhodnocení dopadu úsporných opatření

MMF vidí chybu v podhodnocení dopadu úsporných opatření, které znamenaly výdajové škrty a zvýšení daní. V období let 2008 až 2012 ekonomika klesla o 22 procent a letos zřejmě klesne již šestým rokem za sebou. Řecko se tím dostalo do nejhorší recese, jakou kdy zaznamenala země.

2. chyba: Řecko neplnilo kritéria - přesto byly půjčky uvolněny

Chybou bylo nerespektování pravidel - Řecko neplnilo čtyři hlavní kritéria, která musí žadatel o podobnou pomoc splnit. Jedním z těchto kritérií je udržitelnost dluhu. MMF opakovaně tvrdil, že řecká vláda by měla být schopna splácet své dluhy včas, nicméně ve skutečnosti zde bylo mnoho nejistot. Fond rovněž přiznal, že v případě Řecka snížil laťku při hodnocení dluhu, což mohlo vyvolat obavy o nestrannost fondu.

3. chyba: Přílišná důvěra v řecké politiky

Chybou byla také přílišná důvěra v řecké politiky a v jejich ochotu prosadit požadované reformy. Za některé problémy si však podle MMF může Řecko samo. Mimo jiné země protahovala zavedení strukturálních reforem, jako zlepšení výběru daní a privatizaci.

Navzdory pochybením MMF věří, že záchrana byla úspěšná a nutná, aby zabránila rozšíření problémů do zbytku eurozóny a na celou globální ekonomiku. Za úspěch považuje, že Řecko zůstalo v eurozóně a vedlejší efekt na globální ekonomiku se podařilo výrazně zmírnit. „Nicméně, byla zde také významná selhání,“ citovala ze zprávy fondu agentura AP.

Evropská komise pochybení odmítla

  • Komise zcela nesouhlasí se závěrem MMF, že se měl řecký dluh restrukturalizovat již v roce 2010, a ne až v roce 2012. Bývalo by to mělo „zničující důsledky“, protože eurozóna neměla ještě k dispozici nástroje, jak bránit šíření dluhové krize. 
  • Komise odmítla závěr fondu, že nemyslela na prorůstová opatření. 
  • Podle mluvčího komise nijak neohýbala pravidla, jak naznačuje MMF v souvislosti s kritérii o udržitelnosti řeckého dluhu.