Vyvážejte i na východ, vyzval české exportéry Klaus

Praha – Podle prezidenta Václava Klause je Česko příliš exportně závislé na západní Evropě. Tuzemští exportéři by tak měli vývoz směřovat i do dalších zemí světa. Poptávka po exportu podle Klause naštěstí existuje. Česká republika je totiž malou otevřenou ekonomikou, a na vývozu je tak silně závislá. Prezident to uvedl na dnešní diskusní snídaní byznysmenů s politiky.

Vývoz se na tuzemském hrubém domácím produktu podílí asi 80 procenty. Většina zboží a služeb míří do unie. Česká republika má dokonce v rámci Evropské unie třetí nejvyšší podíl vývozu do členských zemí na celkovém exportu. Do EU směřuje zhruba 85 procent českého vývozu, zatímco unijní průměr dosahuje 67 procent.

K euru nemá Klaus co dodat

Prezident se dnes nezapomněl vyjádřit ani ke společné unijní měně. Věří, že euro současné problémy přežije, ale za cenu vytvoření rozpočtové a politické unie. To podle něj ovšem povede ke ztrátě demokratických principů. Spolu s tím také Evropu čeká dlouhodobá ekonomická stagnace.

Prezident Václav Klaus k euru:

„Je to problém pro všechny země, které euro přijaly, ale i pro země, které ho nepřijaly. Na druhou stranu to intelektuálně vůbec není zajímavé. Vše bylo již řečeno. Nic jiného se již říci nedá. Argumenty jsou známé a jejich precizování nemá cenu.“

O termínu vstupu České republiky do eurozóny zatím rozhodnuto není. Situaci neulehčuje ani fakt, že má uskupení nyní problémy s vysokým zadlužením některých svých členských zemí. Premiér Petr Nečas nedávno uvedl, že jeho vláda termín stanovovat nebude, protože v příštích letech bude pro Česko výhodnější nechat si korunu.