Na jaké částce se nakonec zastaví povodňové škody?

Praha - Pojišťovny v Česku měly do dneška v souvislosti s velkou vodou nahlášeno skoro deset tisíc pojistných událostí. Předběžně však odhadují, že celkový počet škod vyšplhá až na 96 tisíc za celkem 7,5 miliardy korun, přiblížila mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. Pojišťovnám se zatím scházejí hlavně hlášení menších škod, ale postupně přibývají i ty velké. Část případů přitom už pojišťovny vyřešily.

Zemědělci zatím vidí škody až na miliardu. Jak to bude s vánočním kaprem?

A škody začínají pomalu sčítat i zemědělci. Povodní nejvíce postiženou zemědělskou oblastí na severu Čech je Litoměřicko. Ztráty zde mají zelináři i pěstitelé obilí a odhadují, že narostou do milionů korun. „V tuto chvíli můžu říct, že přímé škody po povodních budou ve stovkách milionů korun, možná že to překročí miliardu. Domnívám se ale, že v porovnání s rokem 2002 budou škody nižší. V roce 2002 byl totiž rozsah záplav větší,“ přiblížil celkový účet povodní pro portál ČT24 Jan Veleba, prezident Agrární komory České republiky.

Voda si přitom vybrala svoji daň i na českých rybnících. Podle ministra zemědělství Petra Bendla hrozí, že bude na Vánoce nedostatek kaprů. Jak velké škody budou, se však dá jen těžko odhadnout. Rybníky jsou totiž stále zakalené. 

Škody pomalu vyčísluje i ministerstvo dopravy. Na silnicích se zatím vyšplhaly k jedné miliardě. Podobné to je i na železnici. „Odhadujeme škody na železnici 800 milionů až jednu miliardu korun. Nicméně to ovlivní situace v severních Čechách,“ říká ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Podle Michaela Neuwirtha z Asociace pojišťoven je v současné době nahlášených 10 000 pojistných událostí.

Například Česká pojišťovna měla k dnešnímu poledni hlášeno 6 491 škod za celkem 426 milionů korun. Drtivá většina případů se týkala majetkového pojištění občanů a jde pořád hlavně o zatopené sklepy, garáže, studny, zahradní architekturu, přízemí domů a chat. Jsou však už i případy totálně poškozených domácností a roste také počet případů zatopených automobilů. Podle mluvčího pojišťovny Tomáše Zavorala se souhrnná částka jen za tuto instituci může dostat na několik miliard. Katastrofické povodně z roku 2002 a zhruba devítimiliardovou sumu to však určitě nepřekoná.

Povodňový účet klientů Generali se pak dopoledne zastavil na 800 škodách za 47 milionů korun. Také Kooperativa eviduje tisíce škod, jež celkově již přesáhly 500 milionů. Allianz už lidé oznámili 1 318 záplavových škod za celkem 250 milionů. Česká podnikatelská pojišťovna v souvislosti s víkendovými povodněmi eviduje stovky nahlášených případů za celkem 150 milionů korun.

Některé pojišťovny přestaly dočasně pojišťovat riziko povodně

Navíc některé pojišťovny přestaly nyní v době ohrožení mnoha míst velkou vodou plošně pojišťovat riziko povodní a záplav. Důvodem jsou obavy z pojistných podvodů. Pojišťovny obecně z téhož důvodu uplatňují takzvanou karenční lhůtu, která vylučuje okamžité plnění z těchto rizik.

„V minulosti jsme se při podobných kalamitách setkali s případy, kdy se klienti snažili sjednat pojištění v podstatě v době, kdy voda překročila práh jejich domu. Proto jsme se rozhodli toto opatření přijmout a riziko povodně a záplavy prozatím nesjednávat,“ vysvětlil mluvčí Kooperativy Milan Káňa. „Je to standardní krok vedoucí k eliminaci podvodů,“ doplnil mluvčí Allianz Václav Bálek. Ke klientům je ale podle něj potřeba přistupovat individuálně, takže nemovitosti neohrožené povodní se standardně pojišťují.

Porostou, nebo neporostou ceny pojištění majetku?

Ve středu se pak objevily spekulace o tom, že v souvislosti s miliardovými škodami by mohly narůst i ceny majetkových pojistek. Specialistka na pojištění majetku České asociace pojišťoven Marcela Machová však zastává jiný názor: „Nemyslím si, že by v důsledku povodní šly ceny pojištění nahoru. Spíš se budou pojišťovny snažit omezit riziko jiným způsobem. Základním principem pojištění je princip nahodilosti. Pokud povodeň přichází do domu každý rok či každý druhý rok, tak tam se o nahodilosti nedá mluvit a takovou nemovitost s největší pravděpodobností žádná pojišťovna do pojištění nebude ochotna přijmout.“