MPO hodí živnostníkům záchranný kruh, Kalousek odpustí část daně

Praha - Na podporu malých a středních podniků a živnostníků postižených povodněmi připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu sérii opatření v objemu 400 milionů korun, částka ale může být ještě navýšena. Půjde o dotace na obnovu zničeného majetku, zvýhodnění úvěrů a záruky za úvěry na obnovu provozu a zásob. „Chceme pomoci našim podnikatelům rychle z vody do sucha,“ řekl ministr průmyslu Martin Kuba. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes potvrdil, že odpustí daň z příjmu za letošní rok podnikatelům i firmám postiženým povodní. Daň ministerstvo odpustí do výše škod, které doloží ve svém daňovém přiznání.

„Připravili jsme program na rychlé poskytnutí peněz právě těmto menším firmám, abychom jim pomohli zvládnout toto kritické období a znovu nastartovat podnikání,“ uvedl ministr průmyslu Martin Kuba.

  • Projekt se jmenuje Záchranný kruh MPO. Podle Kuby má podnikatelům ukázat „pět cest z vody do sucha“. Pěti body jsou záruka za úvěry, firemní úvěry, dotace na obnovu zničeného majetku, zvýhodněné podmínky exportérům a úlevy na daních.

„Projel jsem oblasti zasažené povodní a viděl, co řadu lidí potkalo. Jde nám o to, abychom našli v praxi to, co podnikatelé potřebují. Chceme jim hodit záchranný kruh, s nímž by se jejich podnikání dostalo zpátky do sucha,“ řekl dnes Kuba na tiskové konferenci v Písku.

Na dotace na obnovu zničeného majetku MPO uvolní 50 milionů korun. Program je určen malým podnikům do 50 zaměstnanců a živnostníkům, kterým vznikla škoda minimálně 40 000 korun. Výše dotace může činit až polovinu výdajů na obnovu majetku, a to od 20 000 do 300 000 korun. Podnikatelé budou moci o dotace žádat na všech regionálních kancelářích agentury CzechInvest a na pobočkách Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) ihned po schválení vládou. Kabinet o opatření bude jednat ve středu. „Důležité je, aby to byla pomoc jednoduchá a pro podnikatele srozumitelná,“ uvedla k formě podpory ředitelka Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Eva Svobodová.

Malé podniky postižené povodní také budou moci žádat o příspěvek k zaručovanému úvěru od ČMZRB. Ten bude poskytován na investiční projekty k obnově podnikání. Celkem bude na tyto příspěvky vyčleněno 50 milionů korun.

ČMZRB také bude poskytovat záruky za úvěry, v objemu až 300 milionů korun, pro firmy postižené povodní, a to na pořízení a rekonstrukci dlouhodobého hmotného majetku a zásob. Zaručovány mohou být úvěry do výše 20 milionů korun. „Mimořádně se záruční a rozvojová banka zaručí za úvěry až do výše 80 % a dobrou zprávou také je, že o tuto podporu je možné žádat už od 21. června,“ doplnila Svobodová.

Pro exportéry z řad menších firem, které postihla velká voda, připravila Česká exportní banka sérii zjednodušujících mechanismů. Poskytne jim například nové úvěry ve zrychleném procesu a bude vycházet vstříc u požadavků na prodlužování záruk.

  • „Podnikatelé ze všeho nejvíce potřebují rychlé peníze, potřebují pomoc teď a okamžitě,“ myslí si Kuba.
Tisková konference Miroslava Kalouska (zdroj: ČT24)

Kalousek potvrdil, že podnikatelům zasaženým povodní promine daň do výše škody

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes potvrdil, že odpustí daň z příjmu za letošní rok podnikatelům i firmám postiženým povodní. Daň ministerstvo odpustí do výše škod, které doloží ve svém daňovém přiznání.

Ministr rovněž odpustí osobám samostatně výdělečně činným, které byly poškozeny záplavami, zálohy na daň splatné již 15. června, případně také penále z nezaplacené zálohy. V platnost opatření vstoupí vyhlášením ve Finančním zpravodaji, který ministerstvo vydá příští týden.

Pomůže i Svaz měst a obcí, peníze by měly jít na nákup vysoušečů

Milion korun na pomoc postiženým povodněmi uvolní Svaz měst a obcí. Částku chce použít na nákup vysoušečů. Zástupci svazu to řekli po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Doporučili taky, aby se uvolnily další peníze i z pokladen státních podniků - na odstranění škod i preventivní opatření.

Podnikatelé podporu vítají

„Ze strany podniků bude v současné tíživé ekonomické situaci vítaná jakákoliv pomoc,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR by úřady vše měly dělat jednoduše, aby podpora byla pro každého jasně čitelná a okamžitě proveditelná. „Navrhujeme distribuovat podporu ve třech formách, a to na bázi přímých úvěrů nebo záruk, dále na bázi daňových úlev a konečně i ve formě přímých dotací,“ uvedl Havlíček.