Povodně? Skomírající stavebnictví díky nim čeká oživení

Praha – Celé české ekonomice sice povodně nepomohou, na druhou stranu jí ale ani výrazněji neuškodí, domnívají se ekonomové. Zatímco povodňové škody mohou poslat ke dnu firmy v záplavových oblastech, stavaři zřejmě díky záplavám dostanou možnost odrazit se ode dna. Ekonomové se navíc shodují, že vláda by mohla přestat „škrtit“ ekonomiku. Do oprav domů, silnic a železnic půjdou miliony korun.

Třeba škoda pro stavební firmu Šlehofer bude až půl milionu korun. Majitelé ale naději neztrácejí. „Od povodní si slibujeme, že by mohlo dojít k oživení stavebnictví. Ale pochopitelně v první řadě chceme pomoci lidem v oblasti,“ prohlásila jednatelka firmy Veronika Hajnovičová Smetanová. 

Na pomoc podmáčenému Radotínu nabídli stavaři stroje, co jim zbyly. A doufají, že si na ně město vzpomene se zakázkou, až bude látat silnice. „Řada firem může těžit z toho, že se při velice nízkém stavu zakázek ve stavebnictví rozjedou nápravy škod,“ poznamenal hlavní ekonom Ery poštovní spořitelny Jan Bureš. 

Silnice poničená povodní
Zdroj: ČT24

Opravy by mohly obměkčit i úspornou politiku české vlády

Investice do infrastruktury se podle analytiků přímo nabízejí. „I bez povodní v onom růstovém balíčku je na jednom z prvních míst rozvoj infrastruktury. A povodně k tomu dávají silný podnět,“ podotkl ekonom Petr Zahradník. 

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Tomáš Krist

Pokud firmu zasáhla povodeň a škody doloží, všechno si bude moci odečíst z daní. „Tam není žádný strop. Pokud bude škoda větší než daňová povinnost, podnikatel nezaplatí na daních nic,“ konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek.  

Při povodni v roce 2002 na záplavy nejvíc doplatily pojišťovny a zemědělci. Na hospodaření státu ale tisíciletá voda skoro nebyla znát.

„V roce 2002 ten dopad do HDP byl velice mírný, lehce negativní. My jsme spočítali, zhruba o desetinku procenta dolů. Tentokrát může být ten dopad spíše lehce pozitivní,“ míní Bureš. Růst by byl tentokrát důvod k oslavě. Česko totiž zažívá nejdelší recesi ve své historii.

Ne všichni ekonomové jsou ale optimističtí. „De facto se jedná jen o přesměrování výdajů, bohatství země se ale nemění. Jen krátkodobě se zdá, že ekonomika roste,“ prohlásil ekonom Pavel Neset. „Co získá jeden sektor, ten druhý ztratí,“ dodal.

Dopad povodní na českou ekonomiku (zdroj: ČT24)