Zeman prý podepíše dohodu s Japonskem o jaderné energetice

Tokio – Rámcovou dohodu o spolupráci v jaderné energetice prý podepíše příští týden český prezident Miloš Zeman a japonský premiér Šinzó Abe. Smlouva, o níž dnes informoval japonský ekonomický deník Nikkei, by měla posílit šance americko-japonské společnosti Westinghouse v soutěži o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Její součástí by totiž mělo být prohlášení, že Česká republika bude využívat japonské jaderné technologie. Představitelé některých českých úřadů však uvedli, že o žádném podpisu dohody s Japonskem nevědí.

Mluvčí Hradu Hana Burianová ale sdělila, že prezident příští týden podpis žádné dohody neplánuje.
Podle listu se ovšem Abe a Zeman již téměř dohodli, že na summitu zemí visegrádské čtyřky 16. června ve Varšavě podepíšou dohodu o budoucí smlouvě, která se bude týkat spolupráce na poli jaderné technologie. Abe se zúčastní schůzky V4 cestou na summit skupiny G8 v Severním Irsku. 

Westinghouse je jedním ze dvou kandidátů na dostavbu Temelína vedle rusko-českého konsorcia firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Zájemci o dostavbu jednají s energetickou společností ČEZ, která tendr na dostavbu Temelína vypsala.

Temelín
Zdroj: isifa/Euro/Pinkas Martin

Tokio se po předloňské havárii v jaderné elektrárně Fukušima a odstavení domácích jaderných elektráren snaží podpořit vývoz domácí jaderné technologie a nová Abeho vláda v této věci vyvíjí velké úsilí. Minulý měsíc podepsala s Tureckem dohodu o stavbě velké jaderné elektrárny, dohodu o jaderné spolupráci uzavřela se Spojenými arabskými emiráty a domluvila se na obnovení rozhovorů na tomto poli s Indií.

Vydáno pod