Středeční stávka zkomplikuje život ve všech krajích

Praha – Celodenní stávky zaměstnanců státní a veřejné správy, která se má konat ve středu, se podle odborů zúčastní na 100 tisíc lidí. Dalších 100 tisíc ji podpoří. Zaměstnanci státní a veřejné správy chtějí tímto způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s vládním plánem úspor, kvůli kterému mají platy ve veřejném sektoru klesnout o 10 procent. Protestovat se nebude jen v Praze, se zavřenými dveřmi na úřadech a ve školách se lidé setkají i v jednotlivých krajích. Podrobnosti o plánovaných protestech zatím zveřejnil Plzeňský a Středočeský kraj, odboráři z jihu Moravy a Čech a Moravskoslezský kraj. Protestní shromáždění se budou konat v jedenadvaceti městech.

Moravskoslezský kraj

Ze všech krajů, za které jsou odhady zatím k dispozici, se čekají nejsilnější protesty právě v Moravskoslezském kraji. Stávky se tam zúčastní minimálně 10 tisíc lidí. Nejvíce protestujících by mělo pocházet z řad zaměstnanců ve školství. Fungovat nebude ale také například městský úřad v Bohumíně.

Středočeský kraj a Praha

Ve Středočeském kraji se kvůli stávce proti vládním úsporným opatřením zavře 30 školských zařízení. Mimo provoz budou například tři základní školy v Kutné Hoře, dále pak Základní škola Mělník – Pšova nebo příbramská Mateřská škola Jungmannova. Do protestů se příliš nehrnou školy v hlavním městě, Praha je totiž dotuje. Přesto se v některých vyučovat nebude, třeba v Základní škole Pod Marjánkou v Praze 6.

Provoz nemocnic ve středních Čechách by měl být normální, lékaři podpoří stávku pouze morálně. Stranou ale naopak nezůstanou kulturní instituce. Například Národní knihovna v Praze zůstane pro návštěvníky uzavřená. Stávkovat se bude také na samotných ministerstvech.

Plzeňský kraj

Na Plzeňsku se do stávky zapojí tisíce pracovníků ve zdravotnictví, školství i zaměstnanci úřadů práce. Podpoří je navíc odboráři strojírenských firem z areálu plzeňské Škodovky a dále policisté a hasiči, kteří nebudou mít službu, i pracovníci krajského úřadu a magistrátu, soudů a České obchodní inspekce. Na protestní shromáždění, které začne symbolicky pět minut po 12:00 na Masarykově náměstí v Plzni, mají přijet stovky lidí z kraje.

Zavřené dveře naleznou žáci základních škol v Horní Bříze a v Tachově v Jilemnické ulici. Uzavřený by měl být finanční úřad v Tachově a v Sokolově; pět z deseti sociálních správ, například Plzeň-jih a sever a Sokolov. Fungovat nebude také karlovarský soud.

Jihočeský kraj

Do celodenní celostátní stávky by se na jihu Čech měly zapojit tisíce zaměstnanců. Provoz úřadů a nemocnic nebude většinou omezen. Zaměstnanci se stávky zúčastní jen symbolicky. Například krajští úředníci se podle organizátorky protestů Světlany Stránské zřejmě zúčastní jen protestního shromáždění.

Kvůli stávce se nebude vyučovat na několika základních a mateřských školách v kraji. Zavřeny zůstanou třeba mateřská škola ve Zlivi na Českobudějovicku, mateřská škola Čéčova z Českých Budějovic a mateřská škola ve Ktiši na Prachaticku. Ta je součástí tamní základní školy, která zůstane také zavřená. Učit se nebude ani v základní škole v Plané nad Lužnicí.

Jihomoravský kraj

Na jihu Moravy se středeční protest nejvíce dotkne škol. Jen v Brně se zítra nebude vyučovat ve třicítce z nich. Podle šéfa brněnských školských odborů Petra Holánka bude celkem stávkovat v Brně a okolí přes 60 škol. Některé zavřou jídelny, jiné zkrátí svůj provoz nebo úplně zruší odpolední vyučování. Dalších 26 škol zůstane zavřených na Znojemsku. Lidé nepochodí také na osmi katastrálních úřadech, na dalších třech bude otevřena pouze podatelna.

Nespokojení státní zaměstnanci se v kraji sejdou na dvou místech. Protestní shromáždění začnou ve 12:05 v Brně u Janáčkova divadla a ve Znojmě na Masarykově náměstí. V Brně se má sejít několik tisíc lidí, ve Znojmě zhruba tisícovka.

Napříč kraji odmítnou nezaměstnané 4 úřady práce

Ve většině krajů najdou lidé dveře otevřené na úřadech práce. Podle dostupných informací se pro ně ve středu neotevřou jen čtyři úřadovny tohoto druhu, a to ve Zlíně, Českém Krumlově,
Mostě a Třebíči.