České obchody zaplavily méně chutné jahody z dovozu

Praha - Českých jahod je na trhu rok od roku méně. Jen za posledních 5 let se jejich produkce snížila téměř o polovinu. Každý Čech sní ročně zhruba tři kilogramy jahod - víc než tři čtvrtiny pocházejí z dovozu. Podle ovocnářů jsou ovšem méně chutné než ty tuzemské. Třeba v Plzni už začala sklizeň. Kvůli špatnému počasí se první sběr opozdil o pár týdnů. Na úrodu by to ale nemělo mít vliv. Kilogram nasbíraných jahod bude stát stejně jako loni 90 korun. Se samosběrem by se mělo začít za dva týdny.

Jahody se dovážejí zelené, pak nejsou tak šťavnaté

Jahody ze Španělska nebo Polska urazí ještě zelené stovky kilometrů v kamionu. Než se dostanou do hypermarketů, dozrají ve skladu. Sběr teď startuje i na českých farmách. „Začali jsme se sběrem včera. Pokud bude slunečné počasí, bude pěkná úroda,“ podotkl Oldřich Kříž z Jahodové plantáže Kříž. 

Cena i velikost českých jahod je s těmi z ciziny zhruba srovnatelné. Chuť, tvrdost a vůně už ale ne. „Když je jahoda plně červená, je velice šťavnatá a osvěžující oproti těm španělským, které jsou sklízeny zelené,“ řekl Milan Hanč z Jahodárny Vraňany. 

Jahody
Zdroj: imago stock&people/ČTK/imago stock&people

České jahody se ale většinou do supermarketů nedostanou. Pěstitelé je prodávají převážně na vlastních farmách. Lidé si je také mohou natrhat sami. Na trhu je ale jejich podíl v porovnání s těmi dovozovými minimální. „Celých 85 procent jahod, které Češi během roku snědí, pochází z ciziny,“ uvedl Martin Ludvík z Ovocnářské unie. 

Češi volají po zboží z tuzemska

Nejde přitom jen o jahody. Z dovozu jsou nyní zhruba dvě třetiny zeleniny, která se do Česka dováží. Po povodních navíc může toto číslo ještě vzrůst. Tím, že zboží v Čechách chybí, ceny na trhu stouply. Třeba u zelí jde o růst o čtvrtinu. V příštích letech by ale kapacity českých farmářů a výrobců mohly být vyšší - po českém zboží totiž lidé volají stále víc.

Jahody
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

České pěstitele zeleniny, ovoce, ale i květin a okrasných dřevin, chce představit i kampaň, kterou teď odstartovala zahradnická centra. Ta české zahradníky představuje jako hrdiny. „Chtěli jsme ukázat, že čeští zahradníci nevymřeli,“ konstatoval Petr Nechyba, manažer Sdružení zahradnických center. Pomoci chce i stát - třeba přesměrování dotací z obilí a řepky na ovoce a zeleninu.

Naprostá většina jahod je původem ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Jahody v číslech

Loni bylo do země dovezeno 10 600 tun čerstvých jahod a 11 600 tun jahod zpracovaných mražením či do marmelád.

Dvě třetiny dovážených čerstvých jahod pochází ze Španělska a severní Afriky. Zpracované jahody jsou z velké části původem z Číny.

Schodek zahraničního obchodu s jahodami se od roku 2004 zdvojnásobil na loňských 761 milionů korun.