Chudoba zasahuje do života 1,4 miliardy lidí, situace se však zlepšuje

Londýn – Téměř půl druhé miliardy lidí po celém světě žije v současnosti v extrémní chudobě. Jedná se přitom o 350 milionů méně osob před deseti lety, uvádí ve své nejnovější studii Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD). Organizace apeluje především na vlády rozvojových zemí, aby investovaly větší částky do zemědělství.

Zhruba s dolarem a čtvrt na osobu a den musí v současnosti vystačit zhruba dvě třetiny rozvojového světa. I když počet chudých lidí každoročně mírně klesá, přesto existují regiony, kde je situace stále alarmující.

Ed Heinemann, hlavní autor studie IFAD

„V jižní Asii žije na venkově pod hranicí chudoby stále půl milionu lidí. Druhou kritickou oblastí je subsaharská Afrika.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Nejvážnější je přitom situace lidí žijících na venkově, kterých se navíc v budoucnu podle Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj významně dotknou klimatické změny. Budou se potýkat se zhoršením kvality půdy a nedostatkem vody.

IFAD: Rolníky musí podpořit vláda

„Na druhou stranu se pro tyto země otevírá v oblasti zemědělství řada nových možností mimo pouhé farmaření. Rolníky ale musí podpořit vláda,“ říká hlavní autor studie Ed Heinemann. „Zemědělci musí mít přístup na regionální i mezinárodní trhy. Protože jsou to i oni, kdo se podílí na potravinové soběstačnosti,“ dodává prezident Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj Kanayo F. Nwanze.

Naopak nejlépe s chudobou bojuje východní Asie. Počet lidí žijících za almužnu klesl za posledních dvacet let o pětinu na 120 milionů. Za poklesem stojí především sílící ekonomika Číny a její otevření se západním investorům. Podle studie IFAD se s chudobou potýká 1,4 miliardy lidí po celém světě.