V kuřecím mase z Polska opět objeveny salmonely

Praha – Na český trh opět mířilo kuřecí maso obsahující střevní bakterie salmonely. Už během listopadu stáhla Státní veterinární správa z prodeje dvě šarže kuřecího masa z Polska v celkové hmotnosti přesahující deset tun. Teď musela zasahovat znova. Do Česka mířilo přes 5 tisíc kilogramů mražených kuřecích prsou od stejného polského výrobce. I v těchto potravinách byl prokázán výskyt salmonel.

„Celá zásilka byla zajištěna v místě určení, pozastavena, a bude vrácena zpět dodavateli,“ informoval mluvčí veterinární správy Josef Duben. Zásilka obsahovala mražená kuřecí prsa šťavnatá vakuově balená po 0,8 kilogramu a byla určena pro prodejce ve Středočeském kraji. Na pulty obchodů se žádný ze závadných balíčků díky včasnému zásahu veterinární správy nedostal.

Petr Havel, agrární analytik

„V okamžiku, kdy jde o desítky tun, tak je vidět, že v tomto případě nejde o náhodu.“

Reportáž Elišky Bučinové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Od ledna letošního roku už veterináři odhalili jak při rutiních, tak mimořádných kontrolách celkem téměř 45 tun závadného kuřecího z Polska. Na obecně častější výskyt nebezpečné bakterie salmonely v kuřecím mase z dovozu nedávno poukázal test Vysoké školy chemicko-technologické. Podle výsledků, které v polovině září zveřejnila agrární komora, šest z celkem devíti kontaminovaných vzorků tehdy pocházelo z Polska, u tří byla jako země původu uvedena Česká republika. Podle agrární komory však existuje podezření, že i surovina u těchto výrobků pocházela ze zahraničí.

Důvod, proč se salmonely v mase z Polska vyskytují častěji než v tom z domácích chovů, je ten, že zatímco Poláci mají od Evropské unie výjimku a maso chladí vodou, naši výrobci musí chladit vzduchem. Tato technologie je zdravotně bezpečnější, ale také dražší. Agrární komora odhaduje, že čeští drůbežáři proto mají vyšší náklady asi o korunu až dvě na kilo masa.

S polským kuřecím má problém také sousední Slovensko. Spolu s českými úřady se před pár dny obrátilo na veterinární správu v Polsku, aby si tam své výrobce více hlídala a před závadnými zásilkami své sousedy včas varovala.

Salmonely způsobují průjmy

Střevní bakterie salmonely způsobují v lidském organismu salmonelózu. Inkubační doba tohoto onemocnění se pohybuje kolem 48 hodin. Mezi hlavní příznaky salmonelózy patří akutní průjem obvykle doprovázený bolestmi břicha, zvracením a vysokou horečkou. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potravin. Doporučení lékařů tak zní, že maso se musí vařit minimálně 20 minut.

Drůbežárna
Zdroj: ČT24