Juncker: Společné emise unijních dluhopisů by podržely euro

Brusel – Evropští představitelé uvažují o nastartování rozsáhlých emisí společných dluhopisů celé Evropské unie. Dnes se pro to vyslovili šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker a italský ministr financí Giulio Tremonti. Uvedli, že „E-bondy“ odvrátí dluhovou krizi eurozóny a zajistí „nezvratnost eura“. Celkem by tak unie mohla získat až pět bilionů eur. Cesta projektu k úspěšné emisi ale bude nejspíš velmi trnitá. Společné evropské dluhopisy naráží na odpor Německa, podle Španělska by si to navíc vyžádalo změnu unijních smluv, což je velmi obtížné.

E-bondy by podržely eurozónu

Společné dluhopisy by podle obou předních činitelů byly schopny stabilizovat trhy vládních dluhopisů v kritickém roce 2013. To totiž vyprší životnost stabilizačního fondu pro eurozónu v celkové sumě 750 miliard eur (18,75 bilionu korun), a skončí tak i masivní pomoc Řecku. Stabilizace by vedle Řecka pomohla i Irsku a dalším ohroženým zemím, jako jsou Portugalsko a Španělsko.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Dluhopisy by vydávala Evropská dluhopisová agentura. Její založení by prý bylo velmi rychlé. Založena by mohla být třeba během nejbližšího zasedání evropských ministrů financí, které se koná dnes a zítra. Nová agentura by poté mohla celkem vydat dluhopisy v hodnotě až 40 procent ročního výkonu unijní ekonomiky, což je téměř pět bilionů eur.

Německo mluví o morálním hazardu

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble:

„Dokud máme ve fiskální politice národní kompetence, nemůžeme se vzdát nástroje pro pobídky a sankce, které v rozpočtové politice členských zemích zajistí disciplínu. Jinak by euro padlo.“

Německu se myšlenka společného evropského dluhopisu nelíbí. Země se obává, že by jí to zvýšilo úvěrové náklady. Další podkopání finanční disciplíny v EU by ji navíc zatížilo placením obřích dluhů. Němci se obávají „rizika morálního hazardu“, protože zadlužené a problémové státy by už úplně přestaly pociťovat tlak trhů na úspory a reformy a zůstaly by vystaveny jen bezzubé byrokratické kontrole Evropské komise. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla E-bondy navíc nejsou řešením, protože by vyžadovaly zásadní změny v evropských smlouvách.

Novým dluhopisům nevěří ani kancléřka Angela Merkelová. Uvedla, že takové dohody by jen snížily prvek konkurence v eurozóně v době, kdy je nutné posílit rozpočtovou disciplínu a přitvrdit Pakt stability a růstu. Prioritou Německa je zpřísnit rozpočtová pravidla paktu a přinutit ostatní země k úspornému chování.

Společné dluhopisy narazily i jinde

Německo není ve své skepsi k emisi společných evropských dluhopisů zdaleka osamocené. Podobně jako Schäuble na nutnou změnu unijních smluv v souvislosti s ní upozornila také španělská ministryně financí Elena Salgadová. „Musíme prozkoumat všechny možnosti, ale tohle je něco, co vyžaduje změnu smlouvy, a tudíž to nemůžeme realizovat okamžitě,“ uvedla. Prosadit změny unijních smluv je přitom velmi náročné. Dokazují to jasná ne, která si v referendech vysloužila euroústava. Například v Irsku byl rovněž problém se schválením Lisabonské smlouvy.

Olli Rehn, eurokomisař:

„Eurobondy jsou starým konceptem a debatuje se o nich už několik desetiletí.“

Vytvoření společného dluhopisu nenalezlo valnou oporu ani u Evropské komise. Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna je sice celý koncept intelektuálně atraktivní, ale debaty v eurozóně se v současnosti nachází úplně někde jinde.