Moody's poslala maďarský rating ke spekulativnímu pásmu

Budapešť – Maďarsko se dostalo do těsné blízkosti spekulativního pásma. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service mu totiž snížila úvěrové hodnocení o dvě příčky na Baa3. Změna není překvapením, agentura o svém záměru mluvila již dříve. Důvodem je kontroverzní maďarská vládní fiskální strategie. Ta prý vede k obavám z dlouhodobého vývoje veřejných financí.

Maďarská vláda je finančně slabá

Agentura Maďarsku již dříve hrozila snížením ratingu až do spekulativní kategorie, „pokud se vládě nepodaří stabilizovat svou finanční sílu“. A právě ztráta finanční síly vlády je podle Moody's hlavním důvodem degradace úvěrové známky. Maďarské finance se prý totiž snadno dostávají pod tlak zahraničních investorů, u nichž se nyní projevuje averze k vyšším rizikům. Agentura dodala, že ponechává ratingu negativní výhled, takže jej může bez větších příprav opět zhoršit.

Vláda strany Fidesz podle Moody's nesnižuje rozpočtové deficity „udržitelnými konsolidačními opatřeními“ typu dlouhodobých úspor nebo zvýšení daní. Agentuře vadí, že namísto toho spoléhá maďarské vedení do velké míry na dočasná opatření typu zvláštních daní, uvalených na bankovní sektor, telekomunikace, maloobchod a energetiku. Pokud vláda zahájí „udržitelnou konsolidaci“, mohl by se rating Maďarska stabilizovat, nebo dokonce i zvýšit, uvedla Moody's.

Vláda neposlechla, rating šel dolů

Analytik Piotr Kalisz ze Citigroup:

„Zákrok Moody's je v souladu s naším názorem, že rozhodnutí v ekonomické politice Maďarska z poslední doby vyústila ve zrušení střednědobého fiskálního výhledu a v méně předvídatelné podnikatelské prostředí.“

Na Maďarsko už agentura dohlíží od konce července. Do režimu sledování tak zemi přesunula ve stejný den jako konkurenční agentura Standard & Poor's. Agentury tehdy znepokojil spor Budapešti s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií a to, že politika nové vlády Viktora Orbána může vést ke zpomalení poklesu státního dluhu. Moody's varovala Maďarsko již v říjnu. Tehdy uvedla, že pokud vláda po říjnových komunálních volbách nepředloží věrohodný plán konsolidace veřejných financí, snížení známky se země nevyhne.

Kurz forintu po oznámení Moody's klesl vůči euru o téměř jedno procento, analytici však varují, že sražení ratingu do spekulativní kategorie by vyvolalo mnohem prudší pokles, doprovázený výprodejem vládních dluhopisů.