Telefonování by mohlo být zas o trochu levnější

Praha - Telefonování by mohlo znovu zlevnit. Český telekomunikační úřad dnes oznámil, jak upraví podmínky, za kterých chce příští měsíc dražit kmitočty. Díky aukci by měl přijít na trh čtvrtý operátor. A tak se čeká nový souboj o zákazníky. Nejen v cenách za volání, ale hlavně v rychlosti datových služeb.

V dubnu 2013 operátoři ve velkém přepisovali ceníky. Neomezené volání ještě nikdy v Česku tak levné nebylo. Ale mohlo by být i levnější. Podle odborníků cenovou válku rozpoutal strach z příchodu nového operátora s atraktivnějšími cenami. Ten má ale zpoždění. Rozhodování o tom, koho vpustí na trh, chce Český telekomunikační úřad začít příští měsíc. Dnes řekl, jak by aukce měla vypadat.

„Především jsme se rozhodli ponechat tu vyhrazenou část spektra pro případné zájemce o vstup na trh,“ řekl Marek Ebert, náměstek předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu. Jinými slovy by měl část nejlukrativnějších kmitočtů, se kterými se dá pokrýt celé Česko, přednostně navzdory protestům stávajících operátorů získat operátor nový. „V tuto chvíli se spekuluje o zahraničních operátorech, ale nikdo dosud jasně nedal najevo svůj zájem,“ řekl redaktor Jan Klesla, odborník v oblasti ICT.

„Mezi hlavní cíle připravovaného výběrového řízení patří především podpora hospodářské soutěže, rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního broadbandu a zajištění efektivního využívání přidělených kmitočtů,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Český telekomunikační úřad chce novou aukci kmitočtů v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE zahájit do konce července. Zájemci o účast se budou moci hlásit do konce srpna a vlastní dražba kmitočtů začne na začátku listopadu. Předchozí aukci kmitočtů pro sítě LTE vypsanou loni musel ČTÚ letos v březnu kvůli průtahům a vyšroubované ceně ukončit. Důvodem byly špatně nastavené podmínky. Cena dosáhla nereálných 20 miliard korun, což by paradoxně znamenalo zvýšení cen pro konečné zákazníky. První neúspěšné aukce se účastnil Vodafone, T-Mobile a společnost PPF.

V Polsku se dá volat za polovic

Ti kteří v Česku své služby prodávají, pro jistotu už stlačili tarify na neomezené volání až na polovinu, tedy na cenu obvyklou v Evropě. Stále se dá ale v zahraničí volat levněji. Například v Polsku skoro za polovic.

V nově předpokládané cenové válce odborníci očekávají, že ceny ještě klesnou, ale půjde především o data v nové síti 4G. Například stažení 700Mb filmu na ní trvá asi deset minut. Pokud by se o totéž někdo pokusil ve starší síti 3G, trvalo by to kolem hodiny. Rychlý internet a ještě levnější tarify by měly do českých telefonů dorazit v průběhu příštího roku.

Kdy do Čech přijde čtvrtý operátor? (zdroj: ČT24)