Plyn z Ázerbájdžánu do Evropy přes Nabucco West proudit nebude

Vídeň - Projekt plynovodu Nabucco West zemní plyn z Ázerbájdžánu do Evropy přepravovat nebude. Oznámila to rakouská ropná společnost OMV, která konsorcium Nabucco West vede. Projekt Nabucco soutěžil o plyn z Kaspického moře s konkurenčním projektem jiných evropských energetických společností Trans-Adriatic Pipeline (TAP). „Rozhodnutí nezmění strategii společnosti. OMV hodlá hrát roli v dalším zabezpečení a diverzifikaci dodávek plynu do Evropy a bude vyhodnocovat alternativy k doplnění stávající zásobovací trasy,“ píše se na stránkách společnosti.

Konsorcium pro těžbu plynu na ázerbájdžánském poli Šach Deniz projekt Nabucco pro přepravu plynu do Evropy nevybralo. OMV se ale domnívá, že byla, co se projektu týká, odvedena „vysoce hodnotná práce“ a toto úsilí a „dobrá vůle“ se vyplatí v budoucích projektech.

Ředitel OMV Gerhard Roiss nevyloučil výstavbu plynovodu k vlastnímu nalezišti plynu v Černém moři. OMV během roku a půl zjistí, kolik plynu toto naleziště obsahuje.

Skupina pro těžbu v Ázerbájdžánu tvořená britskou BP, norskou společností Statoil, ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR a francouzským Totalem se měla do konce června rozhodnout, kterému z projektů dá přednost.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Skupina chce vyvážet od počátku roku 2019 z velkého ázerbájdžánského pole Šach Deniz 16 miliard krychlových metrů plynu ročně plynovodem Transanatolian Pipeline (TANAP) na hranice Turecka a Bulharska, kde se má napojit plynovod dál na západ.

Přepravce ázerbájdžánského plynu do Evropy bude muset konkurovat plynovodu South Stream, v němž bude proudit plyn z Ruska přes Černé moře a Balkán do severovýchodní Itálie. Ten má začít fungovat už v roce 2015 a na plnou kapacitu asi 63 miliard metrů krychlových by měl najet od roku 2018.

  • Přípravy na výstavbu plynovodu Nabucco začaly už v roce 2002 v rámci snahy Evropské unie o snížení závislosti na dovozu ruského plynu. Nynější Nabucco West je ale už jen zmenšenou verzí původního projektu. Ten počítal s přepravou mnohem větších objemů než těch, které bude dodávat Šach Deniz.
  • Jeho plynovod TANAP bude nechávat v Turecku ročně šest miliard kubíků a do Evropy bude předávat deset miliard metrů krychlových, což je zhruba roční spotřeba Polska.
  • Akcionáři projektu Nabucco jsou vedle OMV maďarský MOL, turecký Botas, rumunský Transgaz a bulharský BEH. Plynovod měl přepravovat surovinu z Bulharska do Rakouska. OMV sdělila, že bude nyní hledat jiné možnosti, jak zajistit dodatečné dodávky plynu do Evropy.

Projekt TAP předpokládá výstavbu potrubí přes severní Řecko, Albánii a pod hladinou moře do jižní Itálie. Řídí jej konsorcium německé společnosti E.ON Ruhrgas, norské Statoil a švýcarské skupiny Axpo.