Hackeři útočí na web Fortuny, ta chystá trestní oznámení

Praha – Na webové stránky sázkové kanceláře Fortuna útočí od začátku týdne hackeři. Podle generálního ředitele společnosti Radima Haluzy se jedná o systematické DDoS útoky, jejichž cílem je zjevně poškození společnosti Fortuna. Není to tak dávno, co hackeři napadli weby bank i zpravodajských serverů. Fortuna ještě dnes podá trestní oznámení a vyzve k součinnosti příslušné policejní orgány.

Webové stránky Fortuny čelí masivním útokům už čtvrtý den. Útoky se projevují hlavně zpomalením rychlosti webu a snížením klientského komfortu. Podle mluvčího společnosti Petra Šraina to na chod pobočkové sítě nemá vliv. 

„Podle vývoje posledních dní není útok jednorázová záležitost, ale cílená snaha poškodit společnost Fortuna. Rozhodli jsme se bránit všemi dostupnými prostředky. Obranné mechanismy konstruujeme s renomovanými specialisty na tuto problematiku. Díky dosavadním opatřením se nám daří eliminovat možné dopady, které, ačkoliv byl útok zahájen v exponované době startu Wimbledonu, zatím nejsou nijak citelné,“ uvedl generální ředitel skupiny Fortuna Entertainment Group Radim Haluza.

Sázení
Zdroj: ČT24
  • Takzvaný DDoS útok (Distributed Denial of Service attack) se uskutečňuje pomocí velkého množství počítačů, snažících se bez vědomí jejich majitelů zahltit cíl útoku extrémním množstvím požadavků. Většinou je veden z desítek tisíc až milionů útočících počítačů v důsledku jejich napadení viry. Úspěšnost obrany se odvíjí zejména od schopnosti rozpoznat a filtrovat útočící IP adresy.   

Vypátrat útočníky není vůbec snadné

S ohledem na charakteristiku DDoS je velmi komplikované odhalit strůjce, realizace útoku přitom není komplikovaná ani finančně nákladná. Zatímco v podobných případech se k útokům agresoři veřejně přihlásili, zde se tak zatím nestalo.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Takovému útoku čelily v březnu některé zpravodajské weby, banky a mobilní operátoři. Dotazy pocházely z IP adres v Rusku. Motiv autorů přitom zůstává neznámý. Pravděpodobnost zjištění identity útočníků je navíc i do budoucna malá. Smyslem útoků mohla být i jejich velká medializace. „Není vyloučeno, že došlo k testování českého státu nebo nějaké zkoušce někoho,“ řekl šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil.

Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009 a stala se největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Vedle Česka působí na slovenském, polském a maďarském trhu.

Vydáno pod