Rusnok se bude držet Kalouskova rozpočtu, ale ne za každou cenu

Praha – Rusnokův kabinet má před sebou celou řadu úkolů. Designovaný premiér v OVM řekl, že by v případě státního rozpočtu na rok 2014 nechtěl překročit schodek o více než tři procenta HDP. Rád by naopak zvýšil úhrady za státní pojištěnce a minimální mzdu. Počítá i s debatou o dostavbě Temelína. Zásadní rozhodnutí by ale určitě nechal až vládě, která vzejde z řádných voleb. Vrásky ale Rusnokovi dělá nový občanský zákoník. Účinnosti má nabýt od Nového roku, do té doby je ale ještě potřeba schválit desítky souvisejících norem: „Sněmovna musí jasně říct: Ano, my to stihneme, nebo je třeba velice rychle celou věc skutečně odložit.“ Jasno chce mít do půlky srpna. Co nejdřív se kvůli tomu sejde s šéfy všech parlamentních stran.

Končící Nečasova vláda letos počítala se schodkem státního rozpočtu ve výši 100 miliard korun. „Není to žádná mantra,“ reagoval na částku Rusnok. U rozpočtu na rok 2014 by se chtěl držet hlavně rámce maastrichtských kritérií, tedy nepřekročit schodek o více než tři procenta HDP. „Budeme se snažit, ale zase ne za každou cenu, protože to už jsme tu v posledních třech letech viděli… To nestojí za to, aby tu krvácela celá odvětví nebo abychom se řítili dál do propasti.“ Nečasův kabinet na příští rok navrhl schodek 105 miliard korun. „Tyto výdajové rámce jsou pro mě za dané situace v pořádku. Nemá cenu, aby se zdržovala příprava rozpočtu,“ dodal Rusnok.

Jedním z prvních kroků nové vlády, který může učinit bez souhlasu sněmovny, je zvýšení minimální mzdy. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo, že by od srpna mohla vzrůst o 500 korun na celkových 8 500. „Jestliže se minimální mzda nezvyšovala od roku 2007, tak je určitě na místě minimální zvýšení provést. 500 korun je kompromis,“ podotkl Rusnok.

Rusnokův kabinet se bude muset vypořádat i s obnovou škod po povodních. Nečasova vláda v demisi na to vyčlenila dvě miliardy korun. Rusnok počítá s tím, že částku ještě navýší: „Věřím, že se nám podaří ještě dostat nějaké peníze ze zdrojů, které poněkud pasivně spravují například Lesy ČR.“

V oblasti zdravotnictví by Rusnokova vláda mohla prosadit neúspěšný návrh ministra zdravotnictví v demisi Leoše Hegera, který požadoval zvýšení plateb za státní pojištěnce. „Uvažuji o tom. Mnoho let nebyla tato částka valorizována a nemůžeme si dovolit zásadní prohloubení 'platební neschopnosti' pojišťoven. Otázka je, jak velké zvýšení si budeme moci dovolit,“ poznamenal Rusnok.