Druhý pilíř se možná otevře pro lidi nad 35 let znovu již v září

Praha - Lidé nad 35 let mají poslední možnost vstoupit do druhého pilíře penzijního systému. Podle Hospodářských novin (HN) ale zřejmě dostanou další šanci už na podzim. Novelu, která to umožňuje, do sněmovny dnes přinese ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Koaliční poslanci návrh podporují, opozice je ale proti. Sociální demokraté mnohokrát zopakovali, že chtějí po případném vítězství ve volbách celý druhý pilíř zrušit.

Novela by se mohla začít projednávat už tento týden. Předložena bude jako poslanecký, nikoli vládní návrh, což proces urychlí - kabinet jej nebude muset předem projednat. „Půjde-li to rychle, je to otázka dvou tří měsíců, kdy změny začnou platit,“ sdělil Kalousek HN. Pokud se sněmovna v důsledku vládní krize sama nerozpustí, novela by díky podpoře celé koalice - včetně strany LIDEM - měla projít.

Důchodová kalkulačka k výhodnosti druhého pilíře penzijní reformy na webu ČT24. Odkaz ZDE.

Miroslav Kalousek
Zdroj: René Volfík/ČTK

Zájem o uzavření smluv je zatím mnohem nižší, než koalice očekávala. Místo předpokládaného půl milionu se zaregistrovalo zhruba 72 tisíc lidí. Poptávka těsně před uzávěrkou sice rostla, očekávaných výsledků ale nedosáhne.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva procentní body ze svého příjmu.

Lidé nad 35 let mohou smlouvy uzavírat ještě během dneška

„Lidé uzavírali přes víkend smlouvy na internetu jak u bank, tak u penzijních společností. Dnešek je už spíš mírnější. Je sice poslední den, ale začaly už letní prázdniny, řada lidí už je proto pryč. To celkové číslo se bude pohybovat mezi 70 a 90 tisíci,“ řekl Ondřej Kubala, mluvčí Asociace penzijních fondů ČR.

Kubala navíc připomněl, že 1. červenec se týká jen lidí, kterým bylo 35 let v loňském roce nebo dříve. Ten, kdo dosáhne 35. roku věku letos, má čas na rozhodnutí až do konce letošního roku.

„Dva roky od začátku reformy (aby systém mohl fungovat) je třeba, aby každá z penzijních společností měla přibližně 50 tisíc klientů. Na to ale máme ještě rok a půl. Vzhledem k politické nejistotě ale těžko odhadovat, jak za takovou dobu bude druhý pilíř fungovat,“ prohlásil Kubala.

Státní penze může podle odborníků v budoucnu klesnout až na polovinu. Shodují se proto, že zajistit se na stáří bude nutné. Pro každého je přitom výhodný jiný způsob. „Pokud nebudete spořit, tak máte jedinou jistotu, kam dospějete - k nějakému minimálnímu důchodu. Každý způsob zajištění na stáří má své riziko - má své výhody a nevýhody,“ konstatoval Jiří Šatava, ekonom CERGE-EI.

CO CHCE STÁT VE DRUHÉM PILÍŘI MĚNIT?

1. Zatím z tohoto typu spoření nejde vystoupit. Propříště by to bylo možné po pěti letech.

2. Naspořené peníze je v současnosti možné vyplácet po odchodu do důchodu buď 20 let, nebo do konce života. Nově by to mohlo být i na 15 let.

3. S nevyplacenými úsporami bude pro dědice snazší nakládat. „Navrhujeme, aby dědic měl možnost volby, jestli chce prostředky převést do svého druhého pilíře, nebo si je vybrat v hotovosti,“ přiblížil náměstek ministra financí Radek Urban.

4. Na peníze by měl mít každý nárok už po dosažení důchodového věku. Nemusel by si tak jako dosud spořit 35 let.

Vydáno pod