ČNB vydává zlatou minci k výročí příchodu věrozvěstů

Praha - Česká národní banka (ČNB) vydává další zlatou minci - tentokrát k výročí 1 150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na území Velké Moravy. Minci vyrazila Česká mincovna a její nominální hodnota činí 10 tisíc korun. Na trhu se ovšem prodává za částku skoro o 22 tisíc vyšší.  V prodeji je celkem jedenáct tisíc mincí. V Česku je přitom zájem o podobné mince poměrně velký.

Zájem o zlaté mince mají hlavně čeští i zahraniční sběratelé. „Jde o hodnotu té vzácnosti. Musíme rozlišit investiční provedení drahého kovu a sběratelskou minci. Celková cena tu podstatně převyšuje hodnotu zlata obsaženou v minci,“ prohlásil Martin Kopáček, ekonom společnosti Silverium. Vydělat se podle něj dá, pokud je o minci extrémní zájem, emisní plán určuje malou emisi a pokud se objeví sběratelský zájem. 

Na lícní straně nové zlaté mince vážící jednu troyskou unci je velkomoravský kníže Rostislav, na jehož žádost v roce 863 přišli Konstantin s Metodějem na Moravu. Slovanští věrozvěsti jsou vyobrazeni na rubu mince. Všechny tři osobnosti jsou zpodobněné ve stylu byzantské ikony zasazené do rámu, v němž jsou vypsána jednotlivá písmena hlaholice, píše ČNB v tiskové zprávě

Podoba mince vzešla ze soutěže, které se v roce 2012 zúčastnilo 20 výtvarníků s celkem 34 návrhy. Desetitisícikoruna byla vyražena podle vítězného návrhu akademického malíře Vladimíra Pavlici. 

  • Celkem 9 000 kusů mincí ze zlata o ryzosti 999.9 je vyraženo ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 2 000 kusů v běžné kvalitě.
  • Nominální hodnota mince není její prodejní cenou - ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou. 

Konečnou prodejní cenu stanovují smluvní partneři ČNB, kteří ji prodávají veřejnosti. „Obstarat si minci není tak složité, ale lidé by měli vědět, co přesně kupují. Sběratelská hodnota může vyrůst, ale taky nemusí,“ podotkl Kopáček. 

Petra Hájková, mluvčí, ČNB:

„Česká národní banka stanovuje množství mincí pro každou emisi s dostatečným předstihem, a to na základě objednávek smluvních partnerů ČNB, kteří potom ve výsledku mince prodávají veřejnosti.“

Za první den prodali někteří obchodníci zhruba pětinu svých současných zásob. Do některých poboček ale mince ještě nedorazily. Počkat si tak musí třeba zájemci z Brna.

Mince
Zdroj: ČT24

Desetitisícikoruna k výročí příchodu Konstantina a Metoděje je pro období 2011 až 2015 druhou ze tří mimořádných ražeb zlatých mincí v hodnotě 10 tisíc, kterými ČNB připomíná nejvýznamnější historické události. 

V roce 2012 ČNB vydala minci k 800. výročí vydání Zlaté buly sicilské, v roce 2015 připomene 600 let od upálení mistra Jana Husa.

Pamětní mince k 800. výročí vydání Zlaté buly sicilské
Zdroj: ČT24
Vydáno pod