Jednotné krabičky a cigarety pod pultem – EU zvažuje tvrdou regulaci kouření

Praha – Tabákové firmy se bojí o holou existenci. Na půdě Evropské unie právě probíhá veřejná diskuse o regulaci tabákových výrobků. Pokud budou návrhy vycházející ze současných tezí skutečně přijaty, od roku 2013 se budou prodávat krabičky cigaret v černobílém provedení, budou se i uzavírat tabákové prodejny. Státní příjmy se tak propadnou o mnoho miliard korun. Podle mnohých regulace rovněž rozšíří prostor pro pašování.

Důsledky regulace vidí jinak ekonomové a jinak zástupci tabákových firem či bojovníci proti kouření. Veřejná debata byla zahájena koncem září a končit má 17. prosince. „Jednotlivé spolky se mohou vyjádřit k danému návrhu. Výsledek nakonec zhodnotí Evropská komise,“ podotkl Ivo Strejček, poslanec Evropského parlamentu.

Nově navrhovaná regulace je přitom obsáhlá, obsahuje celou řadu opatření, z nichž zřejmě nejzásadnější je zákaz vystavování tabákových výrobků v místě prodeje. Mezi další patří například zákaz příměsí do tabákových výrobků nebo jednotné balení v podobě černobílých krabiček.

Právě návrh jednotných obalů ale čelí ostré kritice z mnoha stran. Podle českého Generálního ředitelství cel spotřebu nesníží. Naopak se zvýší podíl nelegálních dílen a pašeráků. „Máme za to, že jednoduché jednotné balení povede k tomu, že pro padělatele bude daleko snazší vyrábět takovéto jednoduché krabičky, nehledě na to, že to pro ně bude daleko levnější a dostupnější,“ míní Miroslav Nováček, ředitel celní sekce Pátrání a dohledu.

Toho se bojí i výrobci obalů. Zákazníci podle nich už nerozpoznají jednotlivé značky a padělatelé budou mít snadnou práci, také proto, že nebudou muset investovat do drahých technologií.

Za pravdu jim přitom dávají i historické zkušenosti. Po zavedení podobných regulačních pravidel v Kanadě zde černý trh dosáhl až ke 40 procentům. Na Islandu se účinek regulace, tedy snížení počtu kuřáků, vůbec nedostavil.

Evropská komise se ale brání, podle ní je tabák nejčastější příčinou úmrtí v unii, ročně si vybere až 650 tisíc životů. I z ekonomického hlediska by tak regulace měla být výhodná - stát ušetří za léčení občanů, kteří onemocněli v důsledku kouření. Onemocnění totiž bývají dlouhodobá a pro stát nákladná.

Petr Havel, ekonomický analytik:

„Na černém trhu se pracuje často s příměsí, která může zdraví lidí poškodit více než čistý tabák. Nikotin navíc stimuluje mozkové buňky a podle posledních výzkumů funguje jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Regulace tedy nemusí nutně vést ke zlepšení situace.“


Regulaci prodeje tabákových výrobků iniciovala Světová zdravotnická organizace. Důležitým dokumentem je přitom Rámcová úmluva o kontrole tabáku, kterou organizace vytvořila. Týká se reklamy či fyzické dostupnosti cigaret pro mladistvé. „Česká republika je poslední zemí Evropské unie, která úmluvu neratifikovala,“ podotkla Kateřina Langrová, ředitelka České koalice proti tabáku.

Česko patří počtem dospělých kuřáků k evropskému průměru, děti do osmnácti let ale kouří dvakrát víc než třeba ve Spojených státech.